Iodine content in egg yolk during its excessive intake by laying hens.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F99%3A00000063" target="_blank" >RIV/60076658:12220/99:00000063 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah jodu ve vaječném žloutku při jeho nadměrném příjmu nosnicemi.
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah jodu ve vaječném žloutku byl sledován u čtyř skupin nosnic. Všechna zvířata přijímala ad libitum kompletní krmnou směs N(1). U skupiny kontrolní A nebyl po celou dobu pokusu aplikován další přídavek jodu. U pokusných skupin B, C a D byly v prvé fázi pokusu aplikovány po dobu 129 dnů přídavky 1,3 až 20 mg I/kg směsi N(1). V druhé fázi pokusu byl skupině B podáván po dvouměsíčním přerušení aplikace jodu opětovně přídavek 20 mg I/kg směsi N(1) po dobu 24 dnů.Maximální hodnoty byly u všech skupin zaznamenány mezi 3. až 10. týdnem aditivního příjmu jodu. Po 10. týdnu jodové zátěže došlo ve všech pokusných skupinách v souvislosti s uplatněním homeostatických mechanismů k poklesu obsahu jodu ve žloutku na úroveň, která významně převyšovala obsah jodu vežloutku kontrolní skupiny A.
Název v anglickém jazyce
Iodine content in egg yolk during its excessive intake by laying hens.
Popis výsledku anglicky
The objective of the present paper was to define the level of iodine load of layers compatible with the animal health and with the aim to achieve the required iodine content in egg yolk. Iodine load was studied in four groups of layers of the breed Bro wn Hisex. All hens received complete feed mixture for layers N1 ad libitum that contained 0,3-0,7 g I/kg of mixture N1. In the first experimental stage, groups B, C, D received complete feed mixture N1 enriched with other iodine supplements containing 1,3-20 mg I/kg of mixture N1 for 129 days. The response to iodine load of layers was evaluated by comparing iodine contents in the egg yolk of comtrol group A and of experimental goups B, C and D. Group B received another 24-day load of 20 mg I per 1 kg ofmixture N1 in the second experimental stage following 60-day interruption of additive iodine application. Iodine content in egg yolk of groups B, C and D was significantly higher than in group A at the separate stages of iodine additive ap
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA524%2F96%2F0853" target="_blank" >GA524/96/0853: Vejce jako zdroj jódu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech journal of animal science : živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—