Vliv odstupňovaných dávek Zn na obsah cholesterolu ve vaječném žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870872" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870872 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odstupňovaných dávek Zn na obsah cholesterolu ve vaječném žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentu bylo zjistit, zda zvýšené dávky zinku v krmné směsi pro nosnice ovlivní obsah cholesterolu ve vaječném žloutku. Na rozdíl od kontrolní skupiny, v níž obsah Zn v krmné směsi byl 50 mg/kg, byly krmné směsi pro experimentální skupiny upraveny (přidáním ZnO), aby obsahovaly 200 mg/kg Zn ve skupině P1, 500 mg/kg Zn ve skupině P2 a 1000 mg/kg Zn ve skupině P3. Výsledky experimentu ukázaly, že zvýšení obsahu Zn v krmné směsi snižuje obsah cholesterolu ve vaječném žloutku, kdy byl Zn obsažen až do 500 mg/kg v receptuře směsi (skupina P2). Pozorovali jsme významné (P ? 0,05) a velmi významné (P ? 0,01) rozdíly mezi kontrolní a experimentální skupiny ve střední molární koncentraci a hodnotě obsahu cholesterolu ve vaječném žloutku. Největší vlivna snižování hladiny cholesterolu ve vaječném žloutku byla pozorována ve skupině P2, kdy byla dávka 500 mg/kg Zn používané v krmné směsi.
Název v anglickém jazyce
The effect of graded doses of zn on the content of cholesterol in the egg yolk
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to assess whether increasing doses of zinc in a feed formula for laying hens influence the content of cholesterol in egg yolk. Apart from the control group, in which the content of Zn in the feed formula was 50 mg/kg, feed formulas for experimental groups were adjusted (by adding ZnO) to contain 200 mg/kg Zn in P1 group, 500 mg/kg Zn in P2 group and 1000 mg/kg Zn in P3 group. The results of the experiment showed that the increasing content of Zn in a feed formula lowered the content of cholesterol in the egg yolk when Zn was included in up to 500 mg/kg in the formula (group P2). We observed significant (P ? 0.05) to highly significant (P ? 0.01) differences between the control and experimental groups in mean molar concentration and cholesterol content values in the egg yolk. The highest effect on lowering cholesterol in the egg yolk was observed in the P2 group when the dose 500 mg/kg Zn was used in the feed formula.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník IX. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
139-143
Název nakladatele
Tribun
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—