Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odstupňovaných dávek Zn na obsah cholesterolu ve vaječném žloutku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870872" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870872 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odstupňovaných dávek Zn na obsah cholesterolu ve vaječném žloutku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem experimentu bylo zjistit, zda zvýšené dávky zinku v krmné směsi pro nosnice ovlivní obsah cholesterolu ve vaječném žloutku. Na rozdíl od kontrolní skupiny, v níž obsah Zn v krmné směsi byl 50 mg/kg, byly krmné směsi pro experimentální skupiny upraveny (přidáním ZnO), aby obsahovaly 200 mg/kg Zn ve skupině P1, 500 mg/kg Zn ve skupině P2 a 1000 mg/kg Zn ve skupině P3. Výsledky experimentu ukázaly, že zvýšení obsahu Zn v krmné směsi snižuje obsah cholesterolu ve vaječném žloutku, kdy byl Zn obsažen až do 500 mg/kg v receptuře směsi (skupina P2). Pozorovali jsme významné (P ? 0,05) a velmi významné (P ? 0,01) rozdíly mezi kontrolní a experimentální skupiny ve střední molární koncentraci a hodnotě obsahu cholesterolu ve vaječném žloutku. Největší vlivna snižování hladiny cholesterolu ve vaječném žloutku byla pozorována ve skupině P2, kdy byla dávka 500 mg/kg Zn používané v krmné směsi.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of graded doses of zn on the content of cholesterol in the egg yolk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to assess whether increasing doses of zinc in a feed formula for laying hens influence the content of cholesterol in egg yolk. Apart from the control group, in which the content of Zn in the feed formula was 50 mg/kg, feed formulas for experimental groups were adjusted (by adding ZnO) to contain 200 mg/kg Zn in P1 group, 500 mg/kg Zn in P2 group and 1000 mg/kg Zn in P3 group. The results of the experiment showed that the increasing content of Zn in a feed formula lowered the content of cholesterol in the egg yolk when Zn was included in up to 500 mg/kg in the formula (group P2). We observed significant (P ? 0.05) to highly significant (P ? 0.01) differences between the control and experimental groups in mean molar concentration and cholesterol content values in the egg yolk. The highest effect on lowering cholesterol in the egg yolk was observed in the P2 group when the dose 500 mg/kg Zn was used in the feed formula.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník IX. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7399-125-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    139-143

  • Název nakladatele

    Tribun

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    18. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku