Změny lipidového metabolizmu produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní chlorellou.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F11%3A43870243" target="_blank" >RIV/62157124:16170/11:43870243 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny lipidového metabolizmu produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní chlorellou.
Popis výsledku v původním jazyce
Ve srovnání s kontrolami (C), 1% ní přídavek chlorelly nosnicím skupiny (P1) i 2 %ní přídavek skupině (P2), signifikantně snižoval váhu vajec a u skupiny P2 rovněž váhu žloutku. Tento výsledek lze vysvětlit sníženým příjmem krmiva u pokusných nosnic. Rozdíly v produkci vajec mezi skupinami však signifikantní nebyly. Příjem krmiva na 1vejce byl nejnižší u nosnic s přídavkem chlorelly, na kg vaječné a žloutkové masy byl však srovnatelný ve všech skupinách Hladinou triacylglycerolu (TAG) a cholesterolu (Cl)v krevní plazmě se pokusné skupiny nelišily od kontrol. Vzestup Cl u P1 a P2 nosnic na konci pokusu signalizoval zvýšení lipidového metabolizmu u těchto jedinců. Šlo zřejmě o důsledek poklesu jejich živé hmotnosti a využívání endogenních rezerv.
Název v anglickém jazyce
Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic chlorella.
Popis výsledku anglicky
Compared to control (C), supplementation of laying hens with chlorella significantly decreases egg weight in P1 group with 1% and P2 with 2% of Chlorella in the diet. Addition of chlorella significantly also decreased yolk weight in P2. These results canbe explained by lower food intake in supplemented hens. Differences between C, P1 and P2 group in egg production per hen and day were negligible. Food consumption per egg was lower in supplemented animals, but per kg of egg or yolk mass it was almost the same in all group studied. Triacylglycerol (TAG) and cholesterol (CL) level in blood plasma reveal no differences between groups. A significant rise of CL in both supplemented groups at the end of the experiment indicates enhancement of lipid metabolism due to downregulation of body weight and utilisation of endogenous reserves.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IX. KÁBRTOVY DIETETICKÉ DNY
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
66-72
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—