Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny lipidového metabolizmu produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní chlorellou.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F11%3A43870243" target="_blank" >RIV/62157124:16170/11:43870243 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny lipidového metabolizmu produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní chlorellou.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve srovnání s kontrolami (C), 1% ní přídavek chlorelly nosnicím skupiny (P1) i 2 %ní přídavek skupině (P2), signifikantně snižoval váhu vajec a u skupiny P2 rovněž váhu žloutku. Tento výsledek lze vysvětlit sníženým příjmem krmiva u pokusných nosnic. Rozdíly v produkci vajec mezi skupinami však signifikantní nebyly. Příjem krmiva na 1vejce byl nejnižší u nosnic s přídavkem chlorelly, na kg vaječné a žloutkové masy byl však srovnatelný ve všech skupinách Hladinou triacylglycerolu (TAG) a cholesterolu (Cl)v krevní plazmě se pokusné skupiny nelišily od kontrol. Vzestup Cl u P1 a P2 nosnic na konci pokusu signalizoval zvýšení lipidového metabolizmu u těchto jedinců. Šlo zřejmě o důsledek poklesu jejich živé hmotnosti a využívání endogenních rezerv.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic chlorella.

  • Popis výsledku anglicky

    Compared to control (C), supplementation of laying hens with chlorella significantly decreases egg weight in P1 group with 1% and P2 with 2% of Chlorella in the diet. Addition of chlorella significantly also decreased yolk weight in P2. These results canbe explained by lower food intake in supplemented hens. Differences between C, P1 and P2 group in egg production per hen and day were negligible. Food consumption per egg was lower in supplemented animals, but per kg of egg or yolk mass it was almost the same in all group studied. Triacylglycerol (TAG) and cholesterol (CL) level in blood plasma reveal no differences between groups. A significant rise of CL in both supplemented groups at the end of the experiment indicates enhancement of lipid metabolism due to downregulation of body weight and utilisation of endogenous reserves.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    IX. KÁBRTOVY DIETETICKÉ DNY

  • ISBN

    978-80-7399-125-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    66-72

  • Název nakladatele

    Tribun EU s.r.o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    18. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku