The substitution of synthetic sources of carotenoids in mixed feed for hens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001817" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001817 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13046.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13046.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The substitution of synthetic sources of carotenoids in mixed feed for hens
Popis výsledku v původním jazyce
ISA Brown hens were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively; lutein at 250 mg/kg; and the algae Chlorella at 12.5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein and Chlorella significantly increased egg weight and shell weight and thickness and decreased the yolk/albumen ratio of the eggs. Lutein but not the Carophylls or Chlorella significantly increased the shell breaking strength. Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly increased yolk color, and the yolk redness increased significantly in the following order: control, Chlorella, Carophyll and lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks. Supplementation of feed with lutein and Chlorellasignificantly increased the concentration of lutein and zeaxanthin in the yolks.
Název v anglickém jazyce
The substitution of synthetic sources of carotenoids in mixed feed for hens
Popis výsledku anglicky
ISA Brown hens were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively; lutein at 250 mg/kg; and the algae Chlorella at 12.5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein and Chlorella significantly increased egg weight and shell weight and thickness and decreased the yolk/albumen ratio of the eggs. Lutein but not the Carophylls or Chlorella significantly increased the shell breaking strength. Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly increased yolk color, and the yolk redness increased significantly in the following order: control, Chlorella, Carophyll and lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks. Supplementation of feed with lutein and Chlorellasignificantly increased the concentration of lutein and zeaxanthin in the yolks.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů