The effect of source of carotenoids in diet and cooking length on yolk color and egg quality of hens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001878" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001878 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13109.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13109.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of source of carotenoids in diet and cooking length on yolk color and egg quality of hens
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to evaluate the egg quality of ISA Brown hens which were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively, lutein at 250 mg/kg, and the algae Chlorella at 12,5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein and Chlorella significantly increased egg weight (P < 0,001) and shell weight (P < 0,001) and thickness (P = 0,017) and decreased the yolk/albumen ratio (p = 0,035) of the eggs. Lutein but not the Carophylls orChlorella significantly increased the shell breaking strength (P < 0,001). Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly increased yolk color, and the yolk redness increased significantly (P < 0,001) in the following order: control, Chlorella, Carophyll and lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks, and boiling the eggs for 5 min increased the redness of the yolks, while boiling them for 10 min increased the lightness and reduced the color of the yolk
Název v anglickém jazyce
The effect of source of carotenoids in diet and cooking length on yolk color and egg quality of hens
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the egg quality of ISA Brown hens which were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively, lutein at 250 mg/kg, and the algae Chlorella at 12,5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein and Chlorella significantly increased egg weight (P < 0,001) and shell weight (P < 0,001) and thickness (P = 0,017) and decreased the yolk/albumen ratio (p = 0,035) of the eggs. Lutein but not the Carophylls orChlorella significantly increased the shell breaking strength (P < 0,001). Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly increased yolk color, and the yolk redness increased significantly (P < 0,001) in the following order: control, Chlorella, Carophyll and lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks, and boiling the eggs for 5 min increased the redness of the yolks, while boiling them for 10 min increased the lightness and reduced the color of the yolk
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
World?s Poultry Science Journal, Volume 69, Supplement
ISBN
—
ISSN
0043-9339
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-5
Název nakladatele
World´s Poultry Science Association
Místo vydání
Bergamo, Italy
Místo konání akce
Bergamo, Italy
Datum konání akce
15. 9. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—