Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of source of carotenoids in diet and cooking length on yolk color and egg quality of hens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001878" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001878 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13109.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13109.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of source of carotenoids in diet and cooking length on yolk color and egg quality of hens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate the egg quality of ISA Brown hens which were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively, lutein at 250 mg/kg, and the algae Chlorella at 12,5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein and Chlorella significantly increased egg weight (P < 0,001) and shell weight (P < 0,001) and thickness (P = 0,017) and decreased the yolk/albumen ratio (p = 0,035) of the eggs. Lutein but not the Carophylls orChlorella significantly increased the shell breaking strength (P < 0,001). Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly increased yolk color, and the yolk redness increased significantly (P < 0,001) in the following order: control, Chlorella, Carophyll and lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks, and boiling the eggs for 5 min increased the redness of the yolks, while boiling them for 10 min increased the lightness and reduced the color of the yolk

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of source of carotenoids in diet and cooking length on yolk color and egg quality of hens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the egg quality of ISA Brown hens which were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively, lutein at 250 mg/kg, and the algae Chlorella at 12,5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein and Chlorella significantly increased egg weight (P < 0,001) and shell weight (P < 0,001) and thickness (P = 0,017) and decreased the yolk/albumen ratio (p = 0,035) of the eggs. Lutein but not the Carophylls orChlorella significantly increased the shell breaking strength (P < 0,001). Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly increased yolk color, and the yolk redness increased significantly (P < 0,001) in the following order: control, Chlorella, Carophyll and lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks, and boiling the eggs for 5 min increased the redness of the yolks, while boiling them for 10 min increased the lightness and reduced the color of the yolk

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    World?s Poultry Science Journal, Volume 69, Supplement

  • ISBN

  • ISSN

    0043-9339

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-5

  • Název nakladatele

    World´s Poultry Science Association

  • Místo vydání

    Bergamo, Italy

  • Místo konání akce

    Bergamo, Italy

  • Datum konání akce

    15. 9. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku