A comparison of lutein, spray-dried Chlorella, and synthetic carotenoids effects on yolk colour, oxidative stability, and reproductive performance of laying hens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001867" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001867 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/99610.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/99610.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A comparison of lutein, spray-dried Chlorella, and synthetic carotenoids effects on yolk colour, oxidative stability, and reproductive performance of laying hens
Popis výsledku v původním jazyce
ISA Brown hens were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively, lutein at 250 mg/kg, and the algae Chlorella at 12.5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein, and Chlorella significantly increased egg weight (P < 0,001), shell weight (P < 0,001), and thickness (P = 0,017) and decreased the yolk/albumen ratio (P = 0,035) of the eggs. Lutein but not the Carophylls or Chlorella significantly increased the shell breaking strength(P = 0,032). Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly (P < 0,001) increased yolk colour, and the yolk redness increased significantly (P < 0,001) in the following order: control < Chlorella < Carophyll < lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks, and boiling the eggs for 5 min increased the redness of the yolks, while boiling them for 10 min increased the lightness and reduced the colour of the yolks. Supplementation of feed with lutein and Chlore
Název v anglickém jazyce
A comparison of lutein, spray-dried Chlorella, and synthetic carotenoids effects on yolk colour, oxidative stability, and reproductive performance of laying hens
Popis výsledku anglicky
ISA Brown hens were fed diets supplemented with the synthetic carotenoids Carophyll Red and Carophyll Yellow at 20 and 15 mg/kg, respectively, lutein at 250 mg/kg, and the algae Chlorella at 12.5 g/kg. The synthetic carotenoids, lutein, and Chlorella significantly increased egg weight (P < 0,001), shell weight (P < 0,001), and thickness (P = 0,017) and decreased the yolk/albumen ratio (P = 0,035) of the eggs. Lutein but not the Carophylls or Chlorella significantly increased the shell breaking strength(P = 0,032). Furthermore, the carotenoids and Chlorella significantly (P < 0,001) increased yolk colour, and the yolk redness increased significantly (P < 0,001) in the following order: control < Chlorella < Carophyll < lutein. Lutein and Chlorella increased the yellowness of the yolks, and boiling the eggs for 5 min increased the redness of the yolks, while boiling them for 10 min increased the lightness and reduced the colour of the yolks. Supplementation of feed with lutein and Chlore
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
412-419
Kód UT WoS článku
000326145600004
EID výsledku v databázi Scopus
—