Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of synthetic carotenoids, lutein, and mustard on the performance and egg quality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001908" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001908 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13138.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13138.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.7160/sab.2013.440303" target="_blank" >10.7160/sab.2013.440303</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of synthetic carotenoids, lutein, and mustard on the performance and egg quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to evaluate the ffect of synthetic and natural sources of carotenoids on the laying performance of hens, their egg quality, and the content of vitamins and carotenoids in the egg yolks. The hens were fed a diet without added carotenoids and supplemented with a combination of the following: Carophyll? Yellow and Carophyll? Red at 15 and 20 mg kg-1, respectively, lutein at 100 mg kg-1 as a lutein powder extract (90%), and meal consisting of Brassica juncea (L.) at 10 g kg-1. Carophyll and lutein significantly increased albumen quality, which was evaluated on the basis of albumen height (P = 0,002), albumen index (P < 0,001), and Haugh units (P = 0,002). The yolk colour parameters significantly increased (P < 0,001) in thefollowing order: control, mustard meal, lutein, and Carophyll. The addition of Carophyll increased (P < 0,001) the redness value of the yolks, whereas lutein increased (P < 0,001) the yellowness of the yolks. Compared with the control gr

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of synthetic carotenoids, lutein, and mustard on the performance and egg quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to evaluate the ffect of synthetic and natural sources of carotenoids on the laying performance of hens, their egg quality, and the content of vitamins and carotenoids in the egg yolks. The hens were fed a diet without added carotenoids and supplemented with a combination of the following: Carophyll? Yellow and Carophyll? Red at 15 and 20 mg kg-1, respectively, lutein at 100 mg kg-1 as a lutein powder extract (90%), and meal consisting of Brassica juncea (L.) at 10 g kg-1. Carophyll and lutein significantly increased albumen quality, which was evaluated on the basis of albumen height (P = 0,002), albumen index (P < 0,001), and Haugh units (P = 0,002). The yolk colour parameters significantly increased (P < 0,001) in thefollowing order: control, mustard meal, lutein, and Carophyll. The addition of Carophyll increased (P < 0,001) the redness value of the yolks, whereas lutein increased (P < 0,001) the yellowness of the yolks. Compared with the control gr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    138-143

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus