Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870900" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870900 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou
Popis výsledku v původním jazyce
Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.
Název v anglickém jazyce
Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass
Popis výsledku anglicky
Compared to the control (C), supplementation of laying hens with Chlorella significantly decreased egg weight in P1 group with 1 % and P2 group with 2% of Chlorella in the diet. Addition of Chlorella significantly also decreased yolk weihht in P2. Theseresults can be explained by lower food intake in supplemented hens. Differences between C, P1 and P2 group in egg production per hen and day were negligible. Food consumption per 1 egg was lower in supplemented animals, but per kg of egg or yolk mass itwas almost the same in all group studied. Triacylglycerol (TAG) and cholesterol (CL) level in blood plasma reveal no differences between the groups. A significant rise of CL in both supplemented groups at the end of the experiment indicates enhancement of lipid metabolism. It was likely caused by a downregulation of body weight and utilisation of endogenous energy reserves.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník IX. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
66-71
Název nakladatele
Tribun
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—