Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870900" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870900 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass

  • Popis výsledku anglicky

    Compared to the control (C), supplementation of laying hens with Chlorella significantly decreased egg weight in P1 group with 1 % and P2 group with 2% of Chlorella in the diet. Addition of Chlorella significantly also decreased yolk weihht in P2. Theseresults can be explained by lower food intake in supplemented hens. Differences between C, P1 and P2 group in egg production per hen and day were negligible. Food consumption per 1 egg was lower in supplemented animals, but per kg of egg or yolk mass itwas almost the same in all group studied. Triacylglycerol (TAG) and cholesterol (CL) level in blood plasma reveal no differences between the groups. A significant rise of CL in both supplemented groups at the end of the experiment indicates enhancement of lipid metabolism. It was likely caused by a downregulation of body weight and utilisation of endogenous energy reserves.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník IX. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7399-125-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    66-71

  • Název nakladatele

    Tribun

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    18. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku