Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zdroje selenu na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a užitkovost slepic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12350" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12350 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zdroje selenu na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a užitkovost slepic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv doplňku různých zdrojů selenu (Se) do diety nosnic na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a na užitkovost slepic. 72 slepic nosného hybrida ISA Brown bylo náhodně rozdělěno do 4 skupin (18 nosnic na skupinu). Skupina I byla kontrolní, bez přídavku selenu. V dalších třech skupinách byl selen přidáván do krmné směsi vždy v množství 0,3 mg Se/kg a to tak, že u skupiny II jsme použili seleničitan sodný, u skupiny III pak Sel - Plex a u skupiny IV byla zkrmována nová alternativa, selenem obohacená řasa Chlorella.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selenium source on egg selenium concentration, egg physical parameters and laying hens performance

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of supplementing layer diets with different selenium (Se) sources on egg Se concentration, egg physical parameters and hens performance was studied. 72 hens of ISA Brown genotype were randomly divided into four groups (18 hens per group). Thegroup I was control - without Se addition, the next three groups were fed with 0,3 mg/kg-1 of Se added from Na2SeO3 - group II, Sel - Plex (Alltech, Inc) - group III, Chlorella - group IV. There was found significantly highest Se concentration (P < 0,05)both in egg yolk and in egg white in group III and IV. Significantly higher Se concentration was even in group II compare to control group. In groups with Se addition were found insignificantly higher egg production and egg weight compare to control group, which correspond to decreased egg shell thickness and egg shell strength in these groups. Egg white weight was significantly higher in group III compare to control group. But from a statistical standpoint, feed consumption and yolk qu

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VI. Kábrtovy dietetické dny, konference s mezinárodní účastí o zdravotní nezávadnosti a produkční účinnosti krmiv

  • ISBN

    80-7305-521-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    52-57

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo konání akce

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Datum konání akce

    5. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku