Vliv zdroje selenu na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a užitkovost slepic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12350" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12350 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zdroje selenu na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a užitkovost slepic
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv doplňku různých zdrojů selenu (Se) do diety nosnic na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a na užitkovost slepic. 72 slepic nosného hybrida ISA Brown bylo náhodně rozdělěno do 4 skupin (18 nosnic na skupinu). Skupina I byla kontrolní, bez přídavku selenu. V dalších třech skupinách byl selen přidáván do krmné směsi vždy v množství 0,3 mg Se/kg a to tak, že u skupiny II jsme použili seleničitan sodný, u skupiny III pak Sel - Plex a u skupiny IV byla zkrmována nová alternativa, selenem obohacená řasa Chlorella.
Název v anglickém jazyce
Effect of selenium source on egg selenium concentration, egg physical parameters and laying hens performance
Popis výsledku anglicky
The effect of supplementing layer diets with different selenium (Se) sources on egg Se concentration, egg physical parameters and hens performance was studied. 72 hens of ISA Brown genotype were randomly divided into four groups (18 hens per group). Thegroup I was control - without Se addition, the next three groups were fed with 0,3 mg/kg-1 of Se added from Na2SeO3 - group II, Sel - Plex (Alltech, Inc) - group III, Chlorella - group IV. There was found significantly highest Se concentration (P < 0,05)both in egg yolk and in egg white in group III and IV. Significantly higher Se concentration was even in group II compare to control group. In groups with Se addition were found insignificantly higher egg production and egg weight compare to control group, which correspond to decreased egg shell thickness and egg shell strength in these groups. Egg white weight was significantly higher in group III compare to control group. But from a statistical standpoint, feed consumption and yolk qu
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. Kábrtovy dietetické dny, konference s mezinárodní účastí o zdravotní nezávadnosti a produkční účinnosti krmiv
ISBN
80-7305-521-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
52-57
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
5. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—