Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biological and Pharmacological Potential of Xylitol: A Molecular Insight of Unique Metabolism

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F20%3A43901442" target="_blank" >RIV/60076658:12310/20:43901442 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/20:00536721

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/9/11/1592" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/9/11/1592</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods9111592" target="_blank" >10.3390/foods9111592</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biological and Pharmacological Potential of Xylitol: A Molecular Insight of Unique Metabolism

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Xylitol is a white crystalline, amorphous sugar alcohol and low-calorie sweetener. Xylitol prevents demineralization of teeth and bones, otitis media infection, respiratory tract infections, inflammation and cancer progression. NADPH generated in xylitol metabolism aid in the treatment of glucose-6-phosphate deficiency-associated hemolytic anemia. Moreover, it has a negligible effect on blood glucose and plasma insulin levels due to its unique metabolism. Its diverse applications in pharmaceuticals, cosmetics, food and polymer industries fueled its market growth and made it one of the top 12 bio-products. Recently, xylitol has also been used as a drug carrier due to its high permeability and non-toxic nature. However, it become a challenge to fulfil the rapidly increasing market demand of xylitol. Xylitol is present in fruit and vegetables, but at very low concentrations, which is not adequate to satisfy the consumer demand. With the passage of time, other methods including chemical catalysis, microbial and enzymatic biotransformation, have also been developed for its large-scale production. Nevertheless, large scale production still suffers from high cost of production. In this review, we summarize some alternative approaches and recent advancements that significantly improve the yield and lower the cost of production.

  • Název v anglickém jazyce

    Biological and Pharmacological Potential of Xylitol: A Molecular Insight of Unique Metabolism

  • Popis výsledku anglicky

    Xylitol is a white crystalline, amorphous sugar alcohol and low-calorie sweetener. Xylitol prevents demineralization of teeth and bones, otitis media infection, respiratory tract infections, inflammation and cancer progression. NADPH generated in xylitol metabolism aid in the treatment of glucose-6-phosphate deficiency-associated hemolytic anemia. Moreover, it has a negligible effect on blood glucose and plasma insulin levels due to its unique metabolism. Its diverse applications in pharmaceuticals, cosmetics, food and polymer industries fueled its market growth and made it one of the top 12 bio-products. Recently, xylitol has also been used as a drug carrier due to its high permeability and non-toxic nature. However, it become a challenge to fulfil the rapidly increasing market demand of xylitol. Xylitol is present in fruit and vegetables, but at very low concentrations, which is not adequate to satisfy the consumer demand. With the passage of time, other methods including chemical catalysis, microbial and enzymatic biotransformation, have also been developed for its large-scale production. Nevertheless, large scale production still suffers from high cost of production. In this review, we summarize some alternative approaches and recent advancements that significantly improve the yield and lower the cost of production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    24

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000593265700001

  • EID výsledku v databázi Scopus