Význam antioxidantů ze středomořské stravy pro sportovce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12410%2F21%3A43903562" target="_blank" >RIV/60076658:12410/21:43903562 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://file:///C:/Users/gmikesova/Downloads/logos_2_2021.pdf" target="_blank" >http://file:///C:/Users/gmikesova/Downloads/logos_2_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam antioxidantů ze středomořské stravy pro sportovce
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na hodnocení vhodnosti středomořské stravy pro sportovce především z hlediska vysokého obsahu antioxidantů. Středomořská strava je svým složeníma obsahem stravou vhodnou při fyzické zátěži pro sportovce. Je vhodným zdrojem kvalitních bílkovin, sacharidů i zdravých tuků. Obsahuje také dostatek vitamínů, minerálních a jiných bioaktivních látek. Přínos této stravy pro sportovce je hlavně v tom, že zvyšuje antioxidační kapacitu organismu, čímž se významně podílí na neutralizaci volných radikálů. Volné radikály, které ve zvýšeném množství vznikají při tělesné zátěži, jsou spojeny s rizikem poškození somatických mikrostruktur organismu a omezování procesu regenerace. Jedná se tedy o významné výživové snížení pohybem indukovaného oxidativního stresu.
Název v anglickém jazyce
THE IMPORTANCE OF ANTIOXIDANTS FROM MEDITERRANEAN DIET FOR ATHLETES
Popis výsledku anglicky
The work is focused on the evaluation of the suitability of the Mediterranean diet for athletes, especially in terms of high content of antioxidants. Due to its composition, the Mediterranean diet is a diet suitable for athletes during physical activity. It is a suitable source of quality proteins, carbohydrates and healthy fats. It also contains plenty of vitamins, minerals and other bioactive substances. The benefit of this diet for athletes is mainly that it increases the body's antioxidant capacity, thus significantly contributing to the neutralization of free radicals. Free radicals, which are formed in increased amounts during physical activity, are associated with the risk of damage to the body's somatic microstructures and limitation of the regeneration process. This is therefore a significant nutritional reduction in exercise-induced oxidative stress.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30306 - Sport and fitness sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Logos Polytechnikos
ISSN
1804-3682
e-ISSN
—
Svazek periodika
XII
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
207-218
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—