Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sesamin as a potential modulator of fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F10%3A00011438" target="_blank" >RIV/60076658:12520/10:00011438 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sesamin as a potential modulator of fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sesamin enhances the DHA content of tissue lipids in salmonid fish.We have examined whether this effect also occurs in common carp (Cyprinus carpio). Two-year-old common carps were fed a diet containing 5.8 g sesamin kg-1feed for 69 days. No significantdifferences were found in the fish weight, specific growth rate, food conversion ratio and lipid content in white muscle. The experimental diet with sesamin increased the percentage of 18:3 n-3 and decreased18:4 n-3, 22:5 n-3, 22:6 n-3 as well as the desaturation index reflecting the ratio of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids/18:3 n-3 in the triacylglycerol fraction. Sesamin increased the total cytochrome P450 content in hepatopancreatic microsomes as well as 7-ethoxyresorufin O-deethylase (EROD) activity. These results indicate that under conditions of our study, sesamin was ineffective in the common carp as a means of achieving the changes in the tissue lipid composition as were seen in salmonids.

  • Název v anglickém jazyce

    Sesamin as a potential modulator of fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku anglicky

    Sesamin enhances the DHA content of tissue lipids in salmonid fish.We have examined whether this effect also occurs in common carp (Cyprinus carpio). Two-year-old common carps were fed a diet containing 5.8 g sesamin kg-1feed for 69 days. No significantdifferences were found in the fish weight, specific growth rate, food conversion ratio and lipid content in white muscle. The experimental diet with sesamin increased the percentage of 18:3 n-3 and decreased18:4 n-3, 22:5 n-3, 22:6 n-3 as well as the desaturation index reflecting the ratio of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids/18:3 n-3 in the triacylglycerol fraction. Sesamin increased the total cytochrome P450 content in hepatopancreatic microsomes as well as 7-ethoxyresorufin O-deethylase (EROD) activity. These results indicate that under conditions of our study, sesamin was ineffective in the common carp as a means of achieving the changes in the tissue lipid composition as were seen in salmonids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92307" target="_blank" >QH92307: Využití inovativních biotechnologických a genetických postupů pro produkci kvalitního kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin a jeho účinek na rekonvalescenci pacientů po manifestaci aterosklerozy.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Aquaculture Research

  • ISSN

    1355-557X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000282877000015

  • EID výsledku v databázi Scopus