Sesamin as a potential modulator of fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F10%3A00011438" target="_blank" >RIV/60076658:12520/10:00011438 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sesamin as a potential modulator of fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio)
Popis výsledku v původním jazyce
Sesamin enhances the DHA content of tissue lipids in salmonid fish.We have examined whether this effect also occurs in common carp (Cyprinus carpio). Two-year-old common carps were fed a diet containing 5.8 g sesamin kg-1feed for 69 days. No significantdifferences were found in the fish weight, specific growth rate, food conversion ratio and lipid content in white muscle. The experimental diet with sesamin increased the percentage of 18:3 n-3 and decreased18:4 n-3, 22:5 n-3, 22:6 n-3 as well as the desaturation index reflecting the ratio of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids/18:3 n-3 in the triacylglycerol fraction. Sesamin increased the total cytochrome P450 content in hepatopancreatic microsomes as well as 7-ethoxyresorufin O-deethylase (EROD) activity. These results indicate that under conditions of our study, sesamin was ineffective in the common carp as a means of achieving the changes in the tissue lipid composition as were seen in salmonids.
Název v anglickém jazyce
Sesamin as a potential modulator of fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio)
Popis výsledku anglicky
Sesamin enhances the DHA content of tissue lipids in salmonid fish.We have examined whether this effect also occurs in common carp (Cyprinus carpio). Two-year-old common carps were fed a diet containing 5.8 g sesamin kg-1feed for 69 days. No significantdifferences were found in the fish weight, specific growth rate, food conversion ratio and lipid content in white muscle. The experimental diet with sesamin increased the percentage of 18:3 n-3 and decreased18:4 n-3, 22:5 n-3, 22:6 n-3 as well as the desaturation index reflecting the ratio of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids/18:3 n-3 in the triacylglycerol fraction. Sesamin increased the total cytochrome P450 content in hepatopancreatic microsomes as well as 7-ethoxyresorufin O-deethylase (EROD) activity. These results indicate that under conditions of our study, sesamin was ineffective in the common carp as a means of achieving the changes in the tissue lipid composition as were seen in salmonids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92307" target="_blank" >QH92307: Využití inovativních biotechnologických a genetických postupů pro produkci kvalitního kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin a jeho účinek na rekonvalescenci pacientů po manifestaci aterosklerozy.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Aquaculture Research
ISSN
1355-557X
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000282877000015
EID výsledku v databázi Scopus
—