Kryokonzervace spermií kapra obecného (Cyprinus carpio L.) při různých teplotách zmrazování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43874356" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43874356 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kryokonzervace spermií kapra obecného (Cyprinus carpio L.) při různých teplotách zmrazování
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byl sledován vliv teploty a rychlosti mrazení a následného rozmrazení na životnost spermií. Motilita (procento pohyblivých spermií), rychlost a doba pohybu spermií byla sledována u kapra obecného (Cyprinus carpio L.) před a po zmrazení. Jako kryoprotektivní média byly použity roztoky doporučované Kopeikou (1986) a Kurokurou (1984). Sperma bylo po naředění mrazeno v pejetách 0,5 ml v termoboxu 3, 6 a 9 cm nad hladinou tekutého dusíku po dobu 20 minut. Průběh teplot během zmrazování byl zaznamenáván uvnitř a vně pejet termočlánkovým teploměrem s miniaturními sondami typu T (měděno-konstantanové). Na prvním stupni, který odpovídal 3 cm nad hladinou tekutého dusíku, byla zaznamenána nejnižší teplota -170°C, na druhém (6 cm) -110°C a na třetímstupni (9 cm) -70°C. Nejlepších výsledků po zmrazení a rozmrazení bylo dosaženo u roztoku Kopejka na 1. stupni (3 cm nad N): 27% pohyblivých spermií, rychlost pohybu 118 mu m.s-1. Při použití roztoku Kurokura byla dosažena motilita 14% a
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of common carp (Cyprinus carpio) sperm under different temperatures
Popis výsledku anglicky
Influence of temperature and freezing rate on sperm survival after thawing were objective of this study. Motility (percentage of moving sperm), velocity and duration of sperm movement before and after process of freezing were observed in common carp (Cyprinus carpio L.) spermatozoa. Solutions recommended by Kopeika (1986) and Kurokura (1984) were used as a cryoprotective media. Sperm freezing was performed in 0.5 ml straws layed in styrofoam box 3, 6 and 9 cm above the level of liquid nitrogen for 20 min. Temperature changes during process of freezing were recorded inside and outside straws using thermocouple thermometer with miniature probes T type (cuprum - constantan). At a first level (corresponding to height 3 cm above level of liquid nitrogen) werecorded lowest temperature -170 °C, on a second (6 cm) -110 °C and on a third level (9 cm) -70 °C. Best results of sperm motility after freezing - thawing were achieved using Kopeika solution and freezing at first level (3 cm above liqu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin VÚRH Vodňany
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
47
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
15-25
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—