The consumption of the carp meat and plasma lipids in secondary prevention in the heart ischemic disease patients
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43881742" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43881742 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00023001:_____/11:00002750
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The consumption of the carp meat and plasma lipids in secondary prevention in the heart ischemic disease patients
Popis výsledku v původním jazyce
Omega-3 fatty acids (FA) are protective against cardiovascular diseases (CVD). The effect of the consumption of carp meat on CVD risk factors has not yet been examined. We studied the influence of a diet enriched with carp meat with an elevated content of omega-3FA (200 g twice weekly for 4 weeks) in a group of subjects after cardiac revascularization surgery for ischemic heart disease with follow-up spa treatment. After the surgery, the probands consumed either a standard spa diet (56 individuals) or adiet enriched with carp meat (87 individuals). The differences in body mass index, blood pressure, plasma lipids and C-reactive protein were analyzed. In the group consuming carp meat, significant improvements in lipid parameters in comparison to the standard spa diet were detected (total cholesterol, triglycerides, LDL-C, CRP, HDL-C). We conclude that the diet enriched with carp meat significantly improved plasma lipid parameters in patients after major cardiac revascularization surger
Název v anglickém jazyce
The consumption of the carp meat and plasma lipids in secondary prevention in the heart ischemic disease patients
Popis výsledku anglicky
Omega-3 fatty acids (FA) are protective against cardiovascular diseases (CVD). The effect of the consumption of carp meat on CVD risk factors has not yet been examined. We studied the influence of a diet enriched with carp meat with an elevated content of omega-3FA (200 g twice weekly for 4 weeks) in a group of subjects after cardiac revascularization surgery for ischemic heart disease with follow-up spa treatment. After the surgery, the probands consumed either a standard spa diet (56 individuals) or adiet enriched with carp meat (87 individuals). The differences in body mass index, blood pressure, plasma lipids and C-reactive protein were analyzed. In the group consuming carp meat, significant improvements in lipid parameters in comparison to the standard spa diet were detected (total cholesterol, triglycerides, LDL-C, CRP, HDL-C). We conclude that the diet enriched with carp meat significantly improved plasma lipid parameters in patients after major cardiac revascularization surger
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92307" target="_blank" >QH92307: Využití inovativních biotechnologických a genetických postupů pro produkci kvalitního kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin a jeho účinek na rekonvalescenci pacientů po manifestaci aterosklerozy.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Neuroendocrinology Letters
ISSN
0172-780X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SE - Švédské království
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
17-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—