Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The consumption of the carp meat and plasma lipids in secondary prevention in the heart ischemic disease patients

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43881742" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43881742 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00023001:_____/11:00002750

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The consumption of the carp meat and plasma lipids in secondary prevention in the heart ischemic disease patients

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Omega-3 fatty acids (FA) are protective against cardiovascular diseases (CVD). The effect of the consumption of carp meat on CVD risk factors has not yet been examined. We studied the influence of a diet enriched with carp meat with an elevated content of omega-3FA (200 g twice weekly for 4 weeks) in a group of subjects after cardiac revascularization surgery for ischemic heart disease with follow-up spa treatment. After the surgery, the probands consumed either a standard spa diet (56 individuals) or adiet enriched with carp meat (87 individuals). The differences in body mass index, blood pressure, plasma lipids and C-reactive protein were analyzed. In the group consuming carp meat, significant improvements in lipid parameters in comparison to the standard spa diet were detected (total cholesterol, triglycerides, LDL-C, CRP, HDL-C). We conclude that the diet enriched with carp meat significantly improved plasma lipid parameters in patients after major cardiac revascularization surger

  • Název v anglickém jazyce

    The consumption of the carp meat and plasma lipids in secondary prevention in the heart ischemic disease patients

  • Popis výsledku anglicky

    Omega-3 fatty acids (FA) are protective against cardiovascular diseases (CVD). The effect of the consumption of carp meat on CVD risk factors has not yet been examined. We studied the influence of a diet enriched with carp meat with an elevated content of omega-3FA (200 g twice weekly for 4 weeks) in a group of subjects after cardiac revascularization surgery for ischemic heart disease with follow-up spa treatment. After the surgery, the probands consumed either a standard spa diet (56 individuals) or adiet enriched with carp meat (87 individuals). The differences in body mass index, blood pressure, plasma lipids and C-reactive protein were analyzed. In the group consuming carp meat, significant improvements in lipid parameters in comparison to the standard spa diet were detected (total cholesterol, triglycerides, LDL-C, CRP, HDL-C). We conclude that the diet enriched with carp meat significantly improved plasma lipid parameters in patients after major cardiac revascularization surger

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92307" target="_blank" >QH92307: Využití inovativních biotechnologických a genetických postupů pro produkci kvalitního kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin a jeho účinek na rekonvalescenci pacientů po manifestaci aterosklerozy.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Neuroendocrinology Letters

  • ISSN

    0172-780X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SE - Švédské království

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    17-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus