Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884973" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884973 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00023001:_____/12:00056084
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Česká republika zaujímá přední příčky v úmrtnosti v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Vedle dalších příčin je důvodem nesprávná životospráva. Zvýšením kvality rybího masa a jeho vyšší spotřebou lze tento trend zmírnit. Příjem omega 3 mastných kyselin, jejichž nejdůležitějším zdrojem jsou právě ryby, pozitivně ovlivňuje lipidové hodnoty v krevní plazmě, jako jsou celkový cholesterol (TC), nízkodenzitní cholesterol (LDL-C), vysokodenzitní cholesterol (HDL-C) a triglyceridy (TG). To bylo potvrzeno klinickou studií na pacientech po operaci srdce, kterým bylo do jídelníčku zařazeno maso kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
Meat of common carp with increased omega 3 fatty acids content as a tool for prevention and rehabilitation of cardiovascular diseases
Popis výsledku anglicky
The Czech Republic is one of the leading countries with a top possitions in mortality related to cardiovascular diseases (CVD). Among other the influence of diet is large in populations. Amouns as well as quality of fish consumption is one way to mitigate this trend. Intake of long chain omega 3 fatty acids (LCPUFA), which are present mainly in fish, has beneficial effects on plasma lipid parameters, such as low density lipoprotein cholesterol (LDL-C) as well as high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) and triglycerides (TG). A clinical study on subjects after major cardiac revascularization surgery has been performed to investigate the impact of fish intake on CVD markers. The diet of the subjects was enriched with carp flesh with increased omega3 LCPUFA content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Interní medicína pro praxi
ISSN
1212-7299
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
437-440
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—