Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884973" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884973 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00023001:_____/12:00056084

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Česká republika zaujímá přední příčky v úmrtnosti v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Vedle dalších příčin je důvodem nesprávná životospráva. Zvýšením kvality rybího masa a jeho vyšší spotřebou lze tento trend zmírnit. Příjem omega 3 mastných kyselin, jejichž nejdůležitějším zdrojem jsou právě ryby, pozitivně ovlivňuje lipidové hodnoty v krevní plazmě, jako jsou celkový cholesterol (TC), nízkodenzitní cholesterol (LDL-C), vysokodenzitní cholesterol (HDL-C) a triglyceridy (TG). To bylo potvrzeno klinickou studií na pacientech po operaci srdce, kterým bylo do jídelníčku zařazeno maso kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat of common carp with increased omega 3 fatty acids content as a tool for prevention and rehabilitation of cardiovascular diseases

  • Popis výsledku anglicky

    The Czech Republic is one of the leading countries with a top possitions in mortality related to cardiovascular diseases (CVD). Among other the influence of diet is large in populations. Amouns as well as quality of fish consumption is one way to mitigate this trend. Intake of long chain omega 3 fatty acids (LCPUFA), which are present mainly in fish, has beneficial effects on plasma lipid parameters, such as low density lipoprotein cholesterol (LDL-C) as well as high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) and triglycerides (TG). A clinical study on subjects after major cardiac revascularization surgery has been performed to investigate the impact of fish intake on CVD markers. The diet of the subjects was enriched with carp flesh with increased omega3 LCPUFA content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Interní medicína pro praxi

  • ISSN

    1212-7299

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    437-440

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus