Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of amaranth flour on plasma lipids profile in mice with diet-induced dyslipidaemia.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F13%3A43871789" target="_blank" >RIV/62157124:16370/13:43871789 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of amaranth flour on plasma lipids profile in mice with diet-induced dyslipidaemia.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present study was designated to investigate the effect of amaranth flour on plasma lipids profile in mice with dietary induced dyslipidemia. 50 inbred mice, males, were randomly assigned into 5 groups. Individual groups were on different diets during49 days: Control diet (C group), high energy diet (HED), high energy diet with amaranth flour (HED+A), high energy diet with amaranth flour and simvastatin (HED+A+S), and high energy diet with simvastatin (HED+S). Addition of cholesterol and sugar (glucose) to the diet resulted in significant increase of total (TOT-C) and low-density lipoproteins cholesterol (LDL-C) with concomitant decrease of high density lipoproteins cholesterol (HDL-C) in HED group. Addition of amaranth into the feed mixture resulted in the decrease of TOT-C levels by 41% (P{0.05) and LDL-C levels by 50% (P{0.05) in HED+A group. Similar effect was observed in the HED+A+S group where TOT-C decreased by 37% (P{0.05) and LDL-C by 54% (P{0.05). Addition of amaranth int

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of amaranth flour on plasma lipids profile in mice with diet-induced dyslipidaemia.

  • Popis výsledku anglicky

    The present study was designated to investigate the effect of amaranth flour on plasma lipids profile in mice with dietary induced dyslipidemia. 50 inbred mice, males, were randomly assigned into 5 groups. Individual groups were on different diets during49 days: Control diet (C group), high energy diet (HED), high energy diet with amaranth flour (HED+A), high energy diet with amaranth flour and simvastatin (HED+A+S), and high energy diet with simvastatin (HED+S). Addition of cholesterol and sugar (glucose) to the diet resulted in significant increase of total (TOT-C) and low-density lipoproteins cholesterol (LDL-C) with concomitant decrease of high density lipoproteins cholesterol (HDL-C) in HED group. Addition of amaranth into the feed mixture resulted in the decrease of TOT-C levels by 41% (P{0.05) and LDL-C levels by 50% (P{0.05) in HED+A group. Similar effect was observed in the HED+A+S group where TOT-C decreased by 37% (P{0.05) and LDL-C by 54% (P{0.05). Addition of amaranth int

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Current Topics in Nutraceutical Research

  • ISSN

    1540-7535

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus