Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A comparison of the impact of amaranth flour and squalene on plasma cholesterol in mice with diet-induced dyslipidemia.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F13%3A43871790" target="_blank" >RIV/62157124:16370/13:43871790 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A comparison of the impact of amaranth flour and squalene on plasma cholesterol in mice with diet-induced dyslipidemia.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Amaranth was identified as a possible component of an anti-sclerotic diet. To date, particular substances responsible for this effect have not been exactly specified. Squalene, which is contained in amaranth, could be responsible for this effect. However, there are also other potential substances and the hypolipidemic effect of amaranth can be caused by a synergistic effect of several components. This study investigated and compared the impact of amaranth flour and squalene on the total cholesterol (CHOLTOT) and LDL cholesterol (CHOLLDL) levels in mice with dyslipidemia induced by a cholesterol- and sugar-rich diet. The experiment included 40 inbred mice (C57Bl/6J SPF). After a 7-days acclimatization period, animals were divided into four groups by random. Individual groups were fed different diets for 49 days: control (group C), high energy diet (group HED), high energy diet with amaranth flour (group HED+A) and high energy diet with squalene (group HED+S). The sugar- and cholesterol-

  • Název v anglickém jazyce

    A comparison of the impact of amaranth flour and squalene on plasma cholesterol in mice with diet-induced dyslipidemia.

  • Popis výsledku anglicky

    Amaranth was identified as a possible component of an anti-sclerotic diet. To date, particular substances responsible for this effect have not been exactly specified. Squalene, which is contained in amaranth, could be responsible for this effect. However, there are also other potential substances and the hypolipidemic effect of amaranth can be caused by a synergistic effect of several components. This study investigated and compared the impact of amaranth flour and squalene on the total cholesterol (CHOLTOT) and LDL cholesterol (CHOLLDL) levels in mice with dyslipidemia induced by a cholesterol- and sugar-rich diet. The experiment included 40 inbred mice (C57Bl/6J SPF). After a 7-days acclimatization period, animals were divided into four groups by random. Individual groups were fed different diets for 49 days: control (group C), high energy diet (group HED), high energy diet with amaranth flour (group HED+A) and high energy diet with squalene (group HED+S). The sugar- and cholesterol-

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift

  • ISSN

    0005-9366

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    126

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5-6

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    251-255

  • Kód UT WoS článku

    000318834000011

  • EID výsledku v databázi Scopus