Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of dietary fatty acid composition on the hepatic fatty acid content and plasma lipid profile in rats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906331" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906331 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2015084020197.pdf" target="_blank" >http://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2015084020197.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201584020197" target="_blank" >10.2754/avb201584020197</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of dietary fatty acid composition on the hepatic fatty acid content and plasma lipid profile in rats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the present study was to evaluate in a model organism the effect of different dietary lipids on plasma concentration of total cholesterol (TC), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) andtriacylglycerols (TAG). One hundred adult male rats (Wistar Albino) were divided into 10 groups with 10 animals each and fed for 7 weeks either basic feed mixture (control diet, C) or basic feed mixture with 5% of palm oil (P), safflower oil (SF), salmon oil (S), fish oil (F), Schizochytrium microalga oil (A), and 20% of beef tallow (T; four groups), respectively. The T-groups were fed for another 7 weeks T-, SF-, F- and A-diet, respectively. At the end of both the first and the second 7-week fatteningperiod, plasma lipid concentration and hepatic fatty acid content was determined. Both A and F diets fed for 7 weeks decreased (P < 0.05) plasma TC (0.98 mmol.1(-1)) compared to control (1.19 mmol.1-1). The highest (P < 0.05) plasma TC w

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of dietary fatty acid composition on the hepatic fatty acid content and plasma lipid profile in rats

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the present study was to evaluate in a model organism the effect of different dietary lipids on plasma concentration of total cholesterol (TC), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) andtriacylglycerols (TAG). One hundred adult male rats (Wistar Albino) were divided into 10 groups with 10 animals each and fed for 7 weeks either basic feed mixture (control diet, C) or basic feed mixture with 5% of palm oil (P), safflower oil (SF), salmon oil (S), fish oil (F), Schizochytrium microalga oil (A), and 20% of beef tallow (T; four groups), respectively. The T-groups were fed for another 7 weeks T-, SF-, F- and A-diet, respectively. At the end of both the first and the second 7-week fatteningperiod, plasma lipid concentration and hepatic fatty acid content was determined. Both A and F diets fed for 7 weeks decreased (P < 0.05) plasma TC (0.98 mmol.1(-1)) compared to control (1.19 mmol.1-1). The highest (P < 0.05) plasma TC w

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    84

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    197-207

  • Kód UT WoS článku

    000359093400016

  • EID výsledku v databázi Scopus