Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dietary fatty acid composition on plasma lipid levels in rats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A43908789" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:43908789 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2014/mnet_2014_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2014/mnet_2014_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary fatty acid composition on plasma lipid levels in rats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the research was to evaluate in a model organism an effect of different fatty acids on plasma level of total cholesterol (TC), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) and triacylglycerols (TAG). The findings have been trying to be applied to human nutrition. Forty adult male rats (Wistar Albino) were divided into four groups with ten animals each and were examined for the effect of fatty acids contained in food on animal tissues. All groups were fed the first seven weeks standard feed for mice and rats with the addition of 20% of beef tallow. Fodder was adjusted in the next seven weeks. Basic feed mixture with 5% of safflower oil (n-6 group, SF), fish oil (n-3 group, F), Schizochytrium alga oil (n-3 group, DHA), and 20% of beef tallow (T-group). Beef tallow is representative of "atherogenic" saturated fatty acids, DHA oil and fish oil have high representation in proportion of n-3 fatty acids and safflower oil has high represe

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary fatty acid composition on plasma lipid levels in rats

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the research was to evaluate in a model organism an effect of different fatty acids on plasma level of total cholesterol (TC), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) and triacylglycerols (TAG). The findings have been trying to be applied to human nutrition. Forty adult male rats (Wistar Albino) were divided into four groups with ten animals each and were examined for the effect of fatty acids contained in food on animal tissues. All groups were fed the first seven weeks standard feed for mice and rats with the addition of 20% of beef tallow. Fodder was adjusted in the next seven weeks. Basic feed mixture with 5% of safflower oil (n-6 group, SF), fish oil (n-3 group, F), Schizochytrium alga oil (n-3 group, DHA), and 20% of beef tallow (T-group). Beef tallow is representative of "atherogenic" saturated fatty acids, DHA oil and fish oil have high representation in proportion of n-3 fatty acids and safflower oil has high represe

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EC - Imunologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2014: Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-174-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    423-428

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000362518300081