Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43881788" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43881788 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
Popis výsledku v původním jazyce
Konzumace ryb je v ČR ve srovnání s průměrem EU na velmi nízké úrovni. Zároveň patříme k zemím s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Jako významný preventivní i léčebný prostředek byl potvrzen dostatečný příjem omega 3 polynenasycených mastných kyselin (omega 3 PUFA). Hlavním zdrojem těchto látek v lidské výživě jsou ryby. Existuje několik faktorů, které kompozici a množství těchto kyselin v tuku ovlivňují, a z nich vycházejí metody, kterými lze obsah omega 3 PUFA účinně zvýšit. Cílem tétometodiky je poskytnout chovatelům ucelený přehled, jak lze docílit vysokého obsahu omega 3 PUFA v mase ryb a dále podat informace týkající se správného zpracování a kuchyňské úpravy ryb, která zabezpečí zachování a plné využití omega 3 PUFA ve výživě člověka. Metodika je určena především pro malo i velkochovatele ryb a dále pro podniky zabývající se výrobou polotovarů a hotových výrobků z rybího masa.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of production of freshwater fish with high content of omega-3 fatty acids
Popis výsledku anglicky
In the Czech Republic, consumption of fish is very low compared to the EU average. At the same time, it belongs to the countries with the highest incidence of cardiovascular diseases. Sufficient intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids (omega-3 PUFA) has been shown as an important preventive and therapeutic agent. Fish is the main source of the omega-3 PUFA in the human diet. There are several factors which influence the content of these acids in the fat and there are also several methods how to increase the omega-3 PUFA in the fish flesh. The aim of this methodology is to give a comprehensive overview of how to achieve a high level of omega-3 PUFA in fish as well as provide information concerning the proper handling and cooking of fish. The methodology is intended primarily for fish farmers and for companies engaged in fish processing.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
112
Číslo předpisu
112/204534/2011-16230/Nmet
Technické parametry
112/204534/2011-16230/Nmet
Ekonomické parametry
V intenz. chovech bude cena rybího oleje do budoucna výrazně stoupat. Při aplikaci metody chovu ?finishing feeding? dosažení úspor cca 1 Kč na každý kg krmné směsi. Vzhledem k omezenému množství a stále se zvyšující poptávce po rybím oleji předpokládámev příštích letech úsporu až 5 Kč na každý kg krmné směsi v případě, že rybí olej bude ve směsi nahrazen olejem rostlin. nebo jejich směsí. V rybničním chovu úspora fin. prostř. důsledným využíváním přirozené potravy, jež by se měla podílet na přírůstku ryb minimálně z 50 %. Vrácení investice v následné nižší spotřebě krmiva pro přikrmování. Doporučuje se sezónní využívání krmiv bohatých na prekurzory (řepkové výlisky, len). Při aplikaci krmné směsi bohaté na prekurzory HUFA se sice zvyšuje cena ryby řádově o 15-20 % (10 Kč) vlivem vyšších nákladů na krmení, ale podle dosavadních zkušeností je spotřebitel ochoten tento rozdíl připlatit, a pokud je mu deklarována vyšší kvalita masa těchto ryb, lze v současnosti prodávat kilogram živé hmotnosti kapra za 85-90 Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Úsek lesního hospodářství, Sekce lesního hospodářství, Odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů