Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884960" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byla porovnávána kompozice mastných kyselin v bílé svalovině Ropšínského kapra a jeho kříženců po třetí vegetační sezóně, přičemž všechny skupiny ryb byly chovány po většinu období ve stejných podmínkách rybničního prostředí a byly přikrmovány pšenicí. Vzorky byly odebírány na konci vegetační sezóny. Použité skupiny byly: čisté plemeno Ropšínského kapra (ROP) o průměrné hmotnosti 1323+-233 g, obsah tuku v bílé svalovině 1,49+-0,57 %; ROP x Tatajský šupinatý kapr-1957+-346 g, 1,44+-0,68 %; ROP x Přerovský šupinatý kapr-1708+-150 g, 1,56+-0,72 %; ROP x Mariánskolázeňslý šupinatý kapr-1761+-158 g, 1,44+-0,71 %. Kompozice mastných kyselin byla analyzována v celkovém lipidu, v zásobních lipidech (triacylglyceroly) a v membránových lipidech (fosfolipidy). Výsledky ukazují signifikantní rozdíly (P{0,05) mezi skupinami. Nejvyšší hodnoty polynenasycených mastných kyselin, především eikosapentaenové a dokosahexaenové byly zjištěny v bílé svalovině čistokrevného Ropšínského kapra (38

  • Název v anglickém jazyce

    White muscle fatty acid composition of different crossbreds of Ropsha scaly carp

  • Popis výsledku anglicky

    The white muscle fatty acid composition of four different 3-year-old crossbreds of Ropsha carp reared under the same conditions in earthen ponds with wheat supplementation was investigated. Fish were sampled at the end of the third vegetation season in September. Used groups were: pure breed of Ropsha - average weight 1323+-233 g, fat content 1.49+-0.57 %; Ropsha x Tata scaly carp - 1957+-346 g, 1.44+-0.68 %; Ropsha x Prerov scaly carp - 1708+-150 g, 1.56+-0.72 %; Ropsha x Marianske Lazne scaly carp - 1761+-158 g, 1.44+-0.71 %. Fatty acid composition was evaluated in total lipids as well as in storage lipid (triacylglycerols) and membrane lipid (phospholipids) fractions. Results showed significant differences (P{ 0.05) in fatty acid composition among the groups. The highest values of polyunsaturated fatty acids, especially eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid were found in the muscle of pure Ropsha (38.3% PUFA; 5.52% EPA; 7.97% DHA in total lipid). It seems there might be an effec

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin VÚRH Vodňany

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    28-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus