Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884960" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884960 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla porovnávána kompozice mastných kyselin v bílé svalovině Ropšínského kapra a jeho kříženců po třetí vegetační sezóně, přičemž všechny skupiny ryb byly chovány po většinu období ve stejných podmínkách rybničního prostředí a byly přikrmovány pšenicí. Vzorky byly odebírány na konci vegetační sezóny. Použité skupiny byly: čisté plemeno Ropšínského kapra (ROP) o průměrné hmotnosti 1323+-233 g, obsah tuku v bílé svalovině 1,49+-0,57 %; ROP x Tatajský šupinatý kapr-1957+-346 g, 1,44+-0,68 %; ROP x Přerovský šupinatý kapr-1708+-150 g, 1,56+-0,72 %; ROP x Mariánskolázeňslý šupinatý kapr-1761+-158 g, 1,44+-0,71 %. Kompozice mastných kyselin byla analyzována v celkovém lipidu, v zásobních lipidech (triacylglyceroly) a v membránových lipidech (fosfolipidy). Výsledky ukazují signifikantní rozdíly (P{0,05) mezi skupinami. Nejvyšší hodnoty polynenasycených mastných kyselin, především eikosapentaenové a dokosahexaenové byly zjištěny v bílé svalovině čistokrevného Ropšínského kapra (38
Název v anglickém jazyce
White muscle fatty acid composition of different crossbreds of Ropsha scaly carp
Popis výsledku anglicky
The white muscle fatty acid composition of four different 3-year-old crossbreds of Ropsha carp reared under the same conditions in earthen ponds with wheat supplementation was investigated. Fish were sampled at the end of the third vegetation season in September. Used groups were: pure breed of Ropsha - average weight 1323+-233 g, fat content 1.49+-0.57 %; Ropsha x Tata scaly carp - 1957+-346 g, 1.44+-0.68 %; Ropsha x Prerov scaly carp - 1708+-150 g, 1.56+-0.72 %; Ropsha x Marianske Lazne scaly carp - 1761+-158 g, 1.44+-0.71 %. Fatty acid composition was evaluated in total lipids as well as in storage lipid (triacylglycerols) and membrane lipid (phospholipids) fractions. Results showed significant differences (P{ 0.05) in fatty acid composition among the groups. The highest values of polyunsaturated fatty acids, especially eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid were found in the muscle of pure Ropsha (38.3% PUFA; 5.52% EPA; 7.97% DHA in total lipid). It seems there might be an effec
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin VÚRH Vodňany
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
28-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—