Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886939" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886939 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Tato kniha je uceleným přehledem zaměřeným na nutriční hodnotu a rozličné aspekty kvality ryb a dalších produktů akvakultury. Jsou popsány vlastnosti masa sladkovodních i mořských druhů ryb, statistická sledování světového rybolovu a akvakultury včetně vzájemného srovnání. Jsou zmíněny rovněž aspekty různé úrovně výživy a jejich efekt na výslednou kvalitu. Diskutovány jsou vlivy lovu, zacházení, zpracování a skladování. Prezentovány jsou dobře známé, ale i exotické druhy a široká škála produktů, včetnětechnologie jejich výroby. Cílem této publikace je přinést čtenáři, českému konzumentu ryb, velké množství relevantních informací o jejich stolní hodnotě, kvalitě a způsobech přípravy a tím inspirovat a přispět ke zvýšení konzumace těchto jedinečných, zdraví prospěšných potravin v restauračních zařízeních a kuchyních České republiky. Kniha je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na statistiky lovu a chovu ryb v celosvětovém měřítku se zaměřením na Evropu a Českou republi
Název v anglickém jazyce
Quality and gastronomy of fish and fish products
Popis výsledku anglicky
In the present book we give an overview about the nutritional value and various quality aspects of aquatic foods. Differences between marine and freshwater fish, fishery and aquaculture as well as effects and possibilities of different feed compositionsare highlighted. The effects of handling, storage and processing are discussed. We present both well-known and exotic species and a wide variation of products as well as ways of preparation. Our aim is to spread as much information as possible about aquatic foods, their nutritional value and delicacy to the Czech population and give inspiration for the use of these delicious and healthy food products to restaurant chefs, cantinas and private households. The book is divided in four chapters. First the statistics and trends of aquaculture and fish consumption world-wide with a focus on Europe and Czech Republic are reviewed. In the second chapter the main quality factors of fish and fish products are highlighted. This includes an overview
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-87437-85-8
Počet stran knihy
247
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Místo vydání
Vodňany
Kód UT WoS knihy
—