Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibacterial function of herbal extracts on growth, survival and immunoprotection in the black tiger shrimp Penaeus monodon

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F17%3A43895303" target="_blank" >RIV/60076658:12520/17:43895303 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S105046481730178X" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S105046481730178X</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fsi.2017.03.050" target="_blank" >10.1016/j.fsi.2017.03.050</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antibacterial function of herbal extracts on growth, survival and immunoprotection in the black tiger shrimp Penaeus monodon

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study examined the effects of an herbal extract composed of nine herbs i.e Aloe vera, Andrographis pariculata, Annona squamosa, Azadirachta indica, Citrus aurantifolia, Coriandrum sativum, Ocimum sanctum, Ollium cepa and Psidium guajava on growth, survival rate and immunoprotection against pathogenic Vibrio harveyi in the tiger shrimp Penaeus monodon. The petroleum ether, methanol and N-hexen extracts of different herbal plants were selected, processed and thoroughly mixed in equal proportions and added to the shrimp diets at a concentration of 1.0, 2.5 and 5.0 mL kg(-1) After 60 days of feeding, shrimps were challenged with V. harveyi bacteria (1 x 10(7) cells mL(-1)), which were isolated and propagated from the infected shrimps. The shrimps fed on diets with methanolic extraction of 2.5 mL kg(-1) had significantly (P &lt; 0.001) higher survival rate (76%), specific growth rate (4.26 +/- 0.11%) and better food conversion ratio (1.5) than the other groups. This study indicates that addition of methanolic herbal extracts of 2.5 mL kg(-1) can positively influence the immune response of tiger shrimp against V. harveyi infection.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial function of herbal extracts on growth, survival and immunoprotection in the black tiger shrimp Penaeus monodon

  • Popis výsledku anglicky

    This study examined the effects of an herbal extract composed of nine herbs i.e Aloe vera, Andrographis pariculata, Annona squamosa, Azadirachta indica, Citrus aurantifolia, Coriandrum sativum, Ocimum sanctum, Ollium cepa and Psidium guajava on growth, survival rate and immunoprotection against pathogenic Vibrio harveyi in the tiger shrimp Penaeus monodon. The petroleum ether, methanol and N-hexen extracts of different herbal plants were selected, processed and thoroughly mixed in equal proportions and added to the shrimp diets at a concentration of 1.0, 2.5 and 5.0 mL kg(-1) After 60 days of feeding, shrimps were challenged with V. harveyi bacteria (1 x 10(7) cells mL(-1)), which were isolated and propagated from the infected shrimps. The shrimps fed on diets with methanolic extraction of 2.5 mL kg(-1) had significantly (P &lt; 0.001) higher survival rate (76%), specific growth rate (4.26 +/- 0.11%) and better food conversion ratio (1.5) than the other groups. This study indicates that addition of methanolic herbal extracts of 2.5 mL kg(-1) can positively influence the immune response of tiger shrimp against V. harveyi infection.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fish &amp; Shellfish Immunology

  • ISSN

    1050-4648

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June 2017

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    52-58

  • Kód UT WoS článku

    000402943200007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85016993612