Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional Value of Fish: Lipids, Proteins, Vitamins, and Minerals

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F18%3A43897096" target="_blank" >RIV/60076658:12520/18:43897096 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23308249.2017.1399104" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23308249.2017.1399104</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/23308249.2017.1399104" target="_blank" >10.1080/23308249.2017.1399104</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional Value of Fish: Lipids, Proteins, Vitamins, and Minerals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present review aims to give a concise review about important nutrients from fish and their impact on human health. In addition, possible effects of rearing system and feeding on the most vulnerable group of nutrients, the lipids, are summarized. Fish are considered as nutritionally valuable part of the human diet and consumption two times a week is recommended, mostly due to the content of long chain polyunsaturated n-3 fatty acids. These fatty acids are essential in human nutrition and have proven to be involved in many metabolic functions. Among others, they have anti-inflammatory effects, decrease platelet aggregation and are essential parts in the cell membranes, cardiovascular system, brain, and nervous tissue. In addition the proteins, peptides and amino acids from fish became more recently known for having positive health effects. Furthermore fish is also a rich source of certain vitamins and minerals as Vitamin D, selenium, phosphorus, and calcium. It should be highlighted that, when considering nutrition and related health aspects, it is impossible to focus one group of nutrients separately. Most probably the discussed effects of fish on human health are due to the consumption of the fish as a whole and hence the combination of all present nutrients.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional Value of Fish: Lipids, Proteins, Vitamins, and Minerals

  • Popis výsledku anglicky

    The present review aims to give a concise review about important nutrients from fish and their impact on human health. In addition, possible effects of rearing system and feeding on the most vulnerable group of nutrients, the lipids, are summarized. Fish are considered as nutritionally valuable part of the human diet and consumption two times a week is recommended, mostly due to the content of long chain polyunsaturated n-3 fatty acids. These fatty acids are essential in human nutrition and have proven to be involved in many metabolic functions. Among others, they have anti-inflammatory effects, decrease platelet aggregation and are essential parts in the cell membranes, cardiovascular system, brain, and nervous tissue. In addition the proteins, peptides and amino acids from fish became more recently known for having positive health effects. Furthermore fish is also a rich source of certain vitamins and minerals as Vitamin D, selenium, phosphorus, and calcium. It should be highlighted that, when considering nutrition and related health aspects, it is impossible to focus one group of nutrients separately. Most probably the discussed effects of fish on human health are due to the consumption of the fish as a whole and hence the combination of all present nutrients.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Reviews in Fisheries Science &amp; Aquaculture

  • ISSN

    2330-8249

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    243-253

  • Kód UT WoS článku

    000428059800008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85044206863