Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship between lipid and protein oxidation in fish

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F19%3A43899072" target="_blank" >RIV/60076658:12520/19:43899072 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/are.14012" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/are.14012</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/are.14012" target="_blank" >10.1111/are.14012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship between lipid and protein oxidation in fish

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Reactive oxygen species (ROS) are generated in all aerobic organisms. Free radicals are highly reactive ROS that cause damage to biological materials. Fish is rich in polyunsaturated fatty acids, and hence, very prone to lipid peroxidation. Both lipid and protein oxidations are important for quality loss during storage of fish, with high impact on taste and texture. Also, there are interactions between protein and secondary lipid oxidation products (aldehydes) that occur in foods because the oxidation products from one reaction can further react with both lipids and proteins respectively. This review focuses on the mechanisms and pathways of the lipid and protein oxidation and their possible relationship. Additionally, the target amino acids and final impacts of this relationship were considered. We propose that the products of lipid oxidation promote protein oxidation in fish rather than the other way around specially, during frozen storage, while during postmortem changes protein oxidation dominates. Finally, it seems that, secondary products of lipid oxidation might have more impact on the functionality of proteins from both Michael addition and Schiff base reaction rather than lipid hydroperoxides and lipid radical transfer.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between lipid and protein oxidation in fish

  • Popis výsledku anglicky

    Reactive oxygen species (ROS) are generated in all aerobic organisms. Free radicals are highly reactive ROS that cause damage to biological materials. Fish is rich in polyunsaturated fatty acids, and hence, very prone to lipid peroxidation. Both lipid and protein oxidations are important for quality loss during storage of fish, with high impact on taste and texture. Also, there are interactions between protein and secondary lipid oxidation products (aldehydes) that occur in foods because the oxidation products from one reaction can further react with both lipids and proteins respectively. This review focuses on the mechanisms and pathways of the lipid and protein oxidation and their possible relationship. Additionally, the target amino acids and final impacts of this relationship were considered. We propose that the products of lipid oxidation promote protein oxidation in fish rather than the other way around specially, during frozen storage, while during postmortem changes protein oxidation dominates. Finally, it seems that, secondary products of lipid oxidation might have more impact on the functionality of proteins from both Michael addition and Schiff base reaction rather than lipid hydroperoxides and lipid radical transfer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Aquaculture Research

  • ISSN

    1355-557X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1393-1403

  • Kód UT WoS článku

    000466391100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85062344294