Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Single and combined effects of thiacloprid concentration, exposure duration, and water temperature on marbled crayfish Procambarus virginalis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F21%3A43902581" target="_blank" >RIV/60076658:12520/21:43902581 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.128463" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.128463</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.128463" target="_blank" >10.1016/j.chemosphere.2020.128463</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Single and combined effects of thiacloprid concentration, exposure duration, and water temperature on marbled crayfish Procambarus virginalis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The increasing utilization of chemicals and ongoing climate change have a negative impact on aquatic ecosystems. The present study examined combined effects of water temperature, chemical concentration, and duration of exposure to the neonicotinoid thiacloprid on marbled crayfish Procambarus virginalis. Crayfish were exposed to thiacloprid at the environmental concentration of 4.50 mu g L-1 and 10% 96LC50 to marbled crayfish, 64.64 mu g L-1, at water temperature of 17 and 23 degrees C for 28 days followed by a 28 day depuration period. No crayfish died during the experiment. Both thiacloprid concentrations at 23 degrees C showed a synergistic effect with temperature on the biochemical indicators in haemolymph compared to those at 17 degrees C. Both concentrations of thiacloprid at both temperatures were associated with significant differences from thiacloprid-free controls (P &lt; 0.01) in haemolymph glucose, ammonia, calcium, inorganic phosphate, and lactate; haemolymph enzymes aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, creatine kinase, and alkaline phosphatase; antioxidant biomarkers superoxide dismutase, catalase, glutathione S-transferase, and reduced glutathione in hepatopancreas, muscle, and gill, and showed lipid peroxidation in hepatopancreas and muscle. Histological analyses revealed structural changes and damage to gill and hepatopancreas of exposed crayfish. (C) 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Single and combined effects of thiacloprid concentration, exposure duration, and water temperature on marbled crayfish Procambarus virginalis

  • Popis výsledku anglicky

    The increasing utilization of chemicals and ongoing climate change have a negative impact on aquatic ecosystems. The present study examined combined effects of water temperature, chemical concentration, and duration of exposure to the neonicotinoid thiacloprid on marbled crayfish Procambarus virginalis. Crayfish were exposed to thiacloprid at the environmental concentration of 4.50 mu g L-1 and 10% 96LC50 to marbled crayfish, 64.64 mu g L-1, at water temperature of 17 and 23 degrees C for 28 days followed by a 28 day depuration period. No crayfish died during the experiment. Both thiacloprid concentrations at 23 degrees C showed a synergistic effect with temperature on the biochemical indicators in haemolymph compared to those at 17 degrees C. Both concentrations of thiacloprid at both temperatures were associated with significant differences from thiacloprid-free controls (P &lt; 0.01) in haemolymph glucose, ammonia, calcium, inorganic phosphate, and lactate; haemolymph enzymes aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, creatine kinase, and alkaline phosphatase; antioxidant biomarkers superoxide dismutase, catalase, glutathione S-transferase, and reduced glutathione in hepatopancreas, muscle, and gill, and showed lipid peroxidation in hepatopancreas and muscle. Histological analyses revealed structural changes and damage to gill and hepatopancreas of exposed crayfish. (C) 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemosphere

  • ISSN

    0045-6535

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    273

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000641584000005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85093643571