Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chicken-eaters and pork-eaters have different gut microbiota and tryptophan metabolites

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F21%3A43904067" target="_blank" >RIV/60076658:12520/21:43904067 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1038/s41598-021-91429-3" target="_blank" >https://doi.org/10.1038/s41598-021-91429-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-91429-3" target="_blank" >10.1038/s41598-021-91429-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chicken-eaters and pork-eaters have different gut microbiota and tryptophan metabolites

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study was aimed to evaluate the differences in the composition of gut microbiota, tryptophan metabolites and short-chain fatty acids in feces between volunteers who frequently ate chicken and who frequently ate pork. Twenty male chicken-eaters and 20 male pork-eaters of 18 and 30 years old were recruited to collect feces samples for analyses of gut microbiota composition, short-chain fatty acids and tryptophan metabolites. Chicken-eaters had more diverse gut microbiota and higher abundance of Prevotella 9, Dialister, Faecalibacterium, Megamonas, and Prevotella 2. However, pork-eaters had higher relative abundance of Bacteroides, Faecalibacterium, Roseburia, Dialister, and Ruminococcus 2. In addition, chicken-eaters had high contents of skatole and indole in feces than pork-eaters, as well as higher contents of total short chain fatty acids, in particular for acetic acid, propionic acid, and branched chain fatty acids. The Spearman&apos;s correlation analysis revealed that the abundance of Prevotella 2 and Prevotella 9 was positively correlated with levels of fecal skatole, indole and short-chain fatty acids. Thus, intake of chicken diet may increase the risk of skatole- and indole-induced diseases by altering gut microbiota.

  • Název v anglickém jazyce

    Chicken-eaters and pork-eaters have different gut microbiota and tryptophan metabolites

  • Popis výsledku anglicky

    This study was aimed to evaluate the differences in the composition of gut microbiota, tryptophan metabolites and short-chain fatty acids in feces between volunteers who frequently ate chicken and who frequently ate pork. Twenty male chicken-eaters and 20 male pork-eaters of 18 and 30 years old were recruited to collect feces samples for analyses of gut microbiota composition, short-chain fatty acids and tryptophan metabolites. Chicken-eaters had more diverse gut microbiota and higher abundance of Prevotella 9, Dialister, Faecalibacterium, Megamonas, and Prevotella 2. However, pork-eaters had higher relative abundance of Bacteroides, Faecalibacterium, Roseburia, Dialister, and Ruminococcus 2. In addition, chicken-eaters had high contents of skatole and indole in feces than pork-eaters, as well as higher contents of total short chain fatty acids, in particular for acetic acid, propionic acid, and branched chain fatty acids. The Spearman&apos;s correlation analysis revealed that the abundance of Prevotella 2 and Prevotella 9 was positively correlated with levels of fecal skatole, indole and short-chain fatty acids. Thus, intake of chicken diet may increase the risk of skatole- and indole-induced diseases by altering gut microbiota.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Reports

  • ISSN

    2045-2322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000662871900039

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85107599395