Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Structural characterization and antibacterial properties of konjac glucomannan/soluble green tea powder blend films for food packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43904452" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43904452 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s13197-021-05041-4" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s13197-021-05041-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05041-4" target="_blank" >10.1007/s13197-021-05041-4</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structural characterization and antibacterial properties of konjac glucomannan/soluble green tea powder blend films for food packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antimicrobial activity is a promising property for food packaging which could prolong the shelf life of food products. In this paper, the physicochemical and antimicrobial properties of konjac glucomannan (KGM)/soluble green tea powder (SGTP) edible films were firstly prepared and analyzed through light barrier properties, Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), tensile strength (TS), X-ray diffraction (XRD), thermogravimetric analysis and scanning electron microscope (SEM). The results showed that appropriate addition of SGTP could improve the TS of composite films. With the increase of SGTP content, the transmittance of the films in the ultraviolet region decreased obviously, and the thermal stability was improved in a SGTP dependent manner. KGM/SGTP films present a fairly smooth and flat surface without any fracture when 0.5% SGTP was provided. The bacteriostatic test showed that the bacteriostatic performance of the composite films against Staphylococcus aureus and Escherichia coli was also significantly enhanced. When 1% SGTP was provided, the zones of inhibition for Escherichia coli and Staphyloccocus aureus reached to 13.45 +/- 0.94 mm and 13.76 +/- 0.92 mm, respectively. Overall, the KGM/SGTP films showed great potential as bioactive packaging materials to extend food shelf life.

  • Název v anglickém jazyce

    Structural characterization and antibacterial properties of konjac glucomannan/soluble green tea powder blend films for food packaging

  • Popis výsledku anglicky

    Antimicrobial activity is a promising property for food packaging which could prolong the shelf life of food products. In this paper, the physicochemical and antimicrobial properties of konjac glucomannan (KGM)/soluble green tea powder (SGTP) edible films were firstly prepared and analyzed through light barrier properties, Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), tensile strength (TS), X-ray diffraction (XRD), thermogravimetric analysis and scanning electron microscope (SEM). The results showed that appropriate addition of SGTP could improve the TS of composite films. With the increase of SGTP content, the transmittance of the films in the ultraviolet region decreased obviously, and the thermal stability was improved in a SGTP dependent manner. KGM/SGTP films present a fairly smooth and flat surface without any fracture when 0.5% SGTP was provided. The bacteriostatic test showed that the bacteriostatic performance of the composite films against Staphylococcus aureus and Escherichia coli was also significantly enhanced. When 1% SGTP was provided, the zones of inhibition for Escherichia coli and Staphyloccocus aureus reached to 13.45 +/- 0.94 mm and 13.76 +/- 0.92 mm, respectively. Overall, the KGM/SGTP films showed great potential as bioactive packaging materials to extend food shelf life.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    0022-1155

  • e-ISSN

    0975-8402

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    562-571

  • Kód UT WoS článku

    000622219100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85101762689