Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization and antibacterial behavior of an edible konjac glucomannan/soluble black tea powder hybrid film with ultraviolet absorption

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43904881" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43904881 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1039/D2RA05030G" target="_blank" >https://doi.org/10.1039/D2RA05030G</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1039/d2ra05030g" target="_blank" >10.1039/d2ra05030g</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization and antibacterial behavior of an edible konjac glucomannan/soluble black tea powder hybrid film with ultraviolet absorption

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, a KGM/SBTP film was prepared by a blending method using KGM and a soluble black tea film (SBTP) as substrates, and its hygroscopicity, thermal properties, light barrier properties, microstructure, and bacteriostatic properties were evaluated. The results confirmed that compared with the control group, with the increase in the SBTP content, the transmittance of the film in the ultraviolet region significantly reduced, and the water barrier property and thermal stability were improved. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and scanning electron microscopy (SEM) results indicated that the tea polyphenols interacted with the film substrate. SEM also showed that the structure of the KGM/SBTP films was smooth and flat, and all samples showed no fracture. In addition, the KGM/SBTP mixed membrane had obvious concentration-dependent antibacterial activity. When the concentration of SBTP was 0.9%, the inhibition zones against Staphylococcus aureus and Escherichia coli were 12.30 +/- 0.20 mm and 12.05 +/- 0.47 mm, respectively.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization and antibacterial behavior of an edible konjac glucomannan/soluble black tea powder hybrid film with ultraviolet absorption

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, a KGM/SBTP film was prepared by a blending method using KGM and a soluble black tea film (SBTP) as substrates, and its hygroscopicity, thermal properties, light barrier properties, microstructure, and bacteriostatic properties were evaluated. The results confirmed that compared with the control group, with the increase in the SBTP content, the transmittance of the film in the ultraviolet region significantly reduced, and the water barrier property and thermal stability were improved. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and scanning electron microscopy (SEM) results indicated that the tea polyphenols interacted with the film substrate. SEM also showed that the structure of the KGM/SBTP films was smooth and flat, and all samples showed no fracture. In addition, the KGM/SBTP mixed membrane had obvious concentration-dependent antibacterial activity. When the concentration of SBTP was 0.9%, the inhibition zones against Staphylococcus aureus and Escherichia coli were 12.30 +/- 0.20 mm and 12.05 +/- 0.47 mm, respectively.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    RSC Advances

  • ISSN

    2046-2069

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    49

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    32061-32069

  • Kód UT WoS článku

    000882398000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85143256880