Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A critical review on interplay between dietary fibers and gut microbiota

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43904473" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43904473 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.tifs.2022.04.010" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.tifs.2022.04.010</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2022.04.010" target="_blank" >10.1016/j.tifs.2022.04.010</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A critical review on interplay between dietary fibers and gut microbiota

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Background: Dietary fibers, as mainly complex carbohydrates, offer various health benefits via modulating gut microbiota composition and promoting short chain fatty acids (SCFAs) production. However, the modern dietary habits are altered by reducing dietary fiber consumption and increasing intake of fat, sugar, and animal protein, thus adversely affecting our gut microbiota. This deficiency of dietary fibers is usually associated with an increasing risk of chronic diseases such as type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and colorectal cancer.Scope and approach: In this review, firstly we elaborately classified dietary fibers based on the definition by the European Food Safety Authority (EFSA), revealed the structure-activity relationship of dietary fibers, and updated carbohydrate active enzyme families (CAZyme). Furthermore, this review summarizes the available literature on the interaction between different types of dietary fiber, gut microbiota composition, and SCFA production, both in vivo and in vitro.Key findings and conclusions: Dietary fiber-rich and whole grain (WG)-based diets offer a desirable nutritional intervention strategy by manipulating the composition and quality of microbiota to improve intestinal environment so as to promote host health.

  • Název v anglickém jazyce

    A critical review on interplay between dietary fibers and gut microbiota

  • Popis výsledku anglicky

    Background: Dietary fibers, as mainly complex carbohydrates, offer various health benefits via modulating gut microbiota composition and promoting short chain fatty acids (SCFAs) production. However, the modern dietary habits are altered by reducing dietary fiber consumption and increasing intake of fat, sugar, and animal protein, thus adversely affecting our gut microbiota. This deficiency of dietary fibers is usually associated with an increasing risk of chronic diseases such as type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and colorectal cancer.Scope and approach: In this review, firstly we elaborately classified dietary fibers based on the definition by the European Food Safety Authority (EFSA), revealed the structure-activity relationship of dietary fibers, and updated carbohydrate active enzyme families (CAZyme). Furthermore, this review summarizes the available literature on the interaction between different types of dietary fiber, gut microbiota composition, and SCFA production, both in vivo and in vitro.Key findings and conclusions: Dietary fiber-rich and whole grain (WG)-based diets offer a desirable nutritional intervention strategy by manipulating the composition and quality of microbiota to improve intestinal environment so as to promote host health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Trends In Food Science &amp; Technology

  • ISSN

    0924-2244

  • e-ISSN

    1879-3053

  • Svazek periodika

    124

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuvedeno

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    237-249

  • Kód UT WoS článku

    000797230000006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85129046072