Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43905188" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43905188 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf" target="_blank" >https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této metodiky je stanovení specifických dusíkových faktorů pro jednotlivé druhy sladkovodních ryb, a to kapra obecného (Cyprinus carpio), štiku obecnou (Esox lucius), sumce velkého (Silurus glanis), candáta obecného (Sander lucioperca), pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a sivena amerického (Salvelinus fontinalis) a navržení metody stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb. Metodika bude sloužit kontrolním orgánům provádějícím úřední dozor nad potravinami.
Název v anglickém jazyce
Determination of fish meat content in freshwater fish products
Popis výsledku anglicky
This methodology aims to determine specific nitrogen factors for individual species of freshwater fish, namely common carp (Cyprinus carpio), pike (Esox lucius), large catfish (Silurus glanis), pike perch (Sander lucioperca), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and Brook trout (Salvelinus fontinalis) and designing a method for determining the content of fish meat in freshwater fish products. The methodology will be used by the control authorities carrying out official supervision of foodstuffs.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Stanovení dusíkových faktorů pro vybrané druhy sladkovodních ryb jako indikátorů obsahu rybí složky v „čerstvých“ rybách a ve výrobcích ze sladkovodních ryb</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
metodika 197
Číslo předpisu
MZE-39932/2022-18122
Technické parametry
Doporučené dusíkové faktory pro filety s kůží a filety bez kůže kapra obecného jsou 2,69 ± 0,18 a 2,70 ± 0,18; candáta obecného jsou 3,29 ± 0,11 a 3,22 ± 0,10; štiku obecnou jsou 3,18 ± 0,10 a 3,16 ± 0,10; sumce velkého jsou 2,70 ± 0,14 a 2,72 ± 0,14; pstruha duhového jsou 3,07 ± 0,12 a 3,06 ± 0,14; sivena amerického jsou 3,16 ± 0,10 a 3,12 ± 0,09. Státní veterinární ústav Praha; IČ 00019305; 13.5.2022; Josef Velíšek, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Laboratoř vodní toxikologie a ichtyopatologie, Zátiší 728/II,389 25 Vodňany, +420 387 774 625, velisek@frov.jcu.cz
Ekonomické parametry
Pro výrobky ze sladkovodních ryb není zatím problematika obsahu masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb řešena, a to zejména vzhledem k absenci odpovídajících dusíkových faktorů pro jejich tržní druhy. Tyto faktory jsou nezbytným nástrojem pro stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích. Používání předloženého metodického postupu povede k zefektivnění a zkvalitnění účinných nástrojů pro odhalování praktik falšování výrobků ze sladkovodních ryb. Účinnější a lépe cílená kontrola dozorových orgánů zajistí vyšší kvalitu masa sladkovodních ryb a rybích výrobků. Současně s vyšší kvalitou masa sladkovodních ryb a výrobků z nich lze předpokládat i větší spokojenost zákazníků (spotřebitelů), což se v konečném důsledku může projevit i zvýšenou spotřebou těchto produktů
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor potravinářský
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů