Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43905188" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43905188 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf" target="_blank" >https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této metodiky je stanovení specifických dusíkových faktorů pro jednotlivé druhy sladkovodních ryb, a to kapra obecného (Cyprinus carpio), štiku obecnou (Esox lucius), sumce velkého (Silurus glanis), candáta obecného (Sander lucioperca), pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a sivena amerického (Salvelinus fontinalis) a navržení metody stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb. Metodika bude sloužit kontrolním orgánům provádějícím úřední dozor nad potravinami.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of fish meat content in freshwater fish products

  • Popis výsledku anglicky

    This methodology aims to determine specific nitrogen factors for individual species of freshwater fish, namely common carp (Cyprinus carpio), pike (Esox lucius), large catfish (Silurus glanis), pike perch (Sander lucioperca), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and Brook trout (Salvelinus fontinalis) and designing a method for determining the content of fish meat in freshwater fish products. The methodology will be used by the control authorities carrying out official supervision of foodstuffs.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Stanovení dusíkových faktorů pro vybrané druhy sladkovodních ryb jako indikátorů obsahu rybí složky v „čerstvých“ rybách a ve výrobcích ze sladkovodních ryb</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    metodika 197

  • Číslo předpisu

    MZE-39932/2022-18122

  • Technické parametry

    Doporučené dusíkové faktory pro filety s kůží a filety bez kůže kapra obecného jsou 2,69 ± 0,18 a 2,70 ± 0,18; candáta obecného jsou 3,29 ± 0,11 a 3,22 ± 0,10; štiku obecnou jsou 3,18 ± 0,10 a 3,16 ± 0,10; sumce velkého jsou 2,70 ± 0,14 a 2,72 ± 0,14; pstruha duhového jsou 3,07 ± 0,12 a 3,06 ± 0,14; sivena amerického jsou 3,16 ± 0,10 a 3,12 ± 0,09. Státní veterinární ústav Praha; IČ 00019305; 13.5.2022; Josef Velíšek, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Laboratoř vodní toxikologie a ichtyopatologie, Zátiší 728/II,389 25 Vodňany, +420 387 774 625, velisek@frov.jcu.cz

  • Ekonomické parametry

    Pro výrobky ze sladkovodních ryb není zatím problematika obsahu masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb řešena, a to zejména vzhledem k absenci odpovídajících dusíkových faktorů pro jejich tržní druhy. Tyto faktory jsou nezbytným nástrojem pro stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích. Používání předloženého metodického postupu povede k zefektivnění a zkvalitnění účinných nástrojů pro odhalování praktik falšování výrobků ze sladkovodních ryb. Účinnější a lépe cílená kontrola dozorových orgánů zajistí vyšší kvalitu masa sladkovodních ryb a rybích výrobků. Současně s vyšší kvalitou masa sladkovodních ryb a výrobků z nich lze předpokládat i větší spokojenost zákazníků (spotřebitelů), což se v konečném důsledku může projevit i zvýšenou spotřebou těchto produktů

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor potravinářský

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů