Složení potravy vydry říční (Lutra lutra L.) na rybnících v zimním období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F07%3A00008866" target="_blank" >RIV/60076658:12610/07:00008866 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení potravy vydry říční (Lutra lutra L.) na rybnících v zimním období
Popis výsledku v původním jazyce
Potrava vydry říční (Lutra lutra) byla studována na základě analýzy 180 vzorků exkrementů a 29 zčásti zkonzumovaných ryb nalezených v zimním období v blízkosti rybníků v jižních Čechách. Podíl ryb zjištěných v exkrementech činil 95.6% celkové kořisti s převahou plotice obecné (Rutilus rutilus), střevličky východní (Pseudorasbora parva) a kapra obecného (Cyprinus carpio). Kapr převažoval i v hmotnostním podílu (47.8%), zatímco plotice a ?ostatní druhy? tvořily 21.8, resp. 15.3% celkové biomasy. V potravěpřevládaly drobnější ryby (< 200 mm) a pouze zbytky 4.0% všech ryb nalezených v exkrementech patřily jedincům větším než 300 mm TL. Zbytky velkých ryb jsou v exkrementech velmi ojedinělé a byly nejlépe patrné jako nezkonzumované zbytky. Původní délka požerků kapra se pohybovala mezi 283 a 530 mm TL, a podíl zkonzumovaných částí těla činil 5.0 ? 90.1%. Délka zčásto zkonzumovaných štik se pohybovala mezi 386 a 754 mm TL, přičemž bylo vydrou zkonzumováno v průměru 84.0% hmotnosti těla
Název v anglickém jazyce
Winter predation of otter (Lutra lutra L.) on carp ponds in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Otter (Lutra lutra) diet was studied by analysing of 180 spraints and 29 partly consumed fish remains found in winter around fishponds in South Bohemia. The proportion of fish found in spraints was 95.6% of all prey items, roach (Rutilus rutilus), topmouth gudgeon (Pseudorasbora parva) and common carp (Cyprinus carpio) being the most numerically abundant species. Carp dominated the diet by mass (47.8%), whilst roach and ?other commercial fish species? formed 21.8 and 15.3% of total biomass, respectively. Small fish (< 200 mm) predominated in the diet and only 4.0% of all fish found in spraints exceeded 300 mm TL. Large fish remains were very scarce in spraints and were best recorded from uneaten prey remains. The original length of carp corpses rangedbetween 283 and 530 mm TL, and the proportion of body mass consumed varied between 5.0 ? 90.1%. The length of pike remains ranged from 386 to 754 mm TL, of which 84.0% of body mass on average was consumed by otters.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—