Obsah jódu, selenu a medi ve vlastnostech krve krav a ovcí
Popis výsledku
Metodou Sandell-Kolthoffa bylo analyzováno 304 vzorku objemných krmiv místního puvodu získaných v zemedelských podnicích oblasti jihozápadních Cech. Nejvyšší obsah jodu byl stanoven ve vzorcích travní siláže (n 67, 213,3+169,3 gkg-1 sušiny, maximum 947,5minimum 25,3 medián 148,0 gkg-1 sušiny) a nejnižší ve vzorcích kukuricné siláže (n 26, 110,0+97,2 gkg-1 sušiny, maximum 463,3 minimum 34,5 a medián 78,7 gkg-1 sušiny). V pastevním porostu (n 93) bylo v prumeru 148,9+105,1 a v sene (n 118) 112,1+93,9 g jodukg-1 sušiny. Regionální rozdíly byly podmíneny typem pudního podloží. Nižší obsahy jodu byly v krmivech z lokalit s podložím krystalických bridlic (okresy Prachatice, Ceský Krumlov, Strakonice): seno 78,0 + 58,5, pastevní porost 139,3+83,2, travní siláž 158,7+112,0 g Ikg-1 sušiny. V oblastech se smíšeným podložím krystalických bridlic a vyvrelin starší žuly (okres Klatovy) byly obsahy jodu vyšší: seno 168,0+121,5, pastevní porost 159,5+125,3, travní siláž 260,2+195,9 g Ikg-1 sušiny (P<
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/04:02:_3946
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
němčina
Název v původním jazyce
Einfluss von Iod-, Selen-, Zink- und Kupferversorgung der Kühe und Schafe auf den Blutparameterstatus
Popis výsledku v původním jazyce
Einfluss von Iod-, Selen-, Zink- und Kupferversorgung der Kühe und Schafe auf den Blutparameterstatus
Název v anglickém jazyce
Summary iodine, selenium and copper in character blood cow and ewe
Popis výsledku anglicky
By method of Sandell-Kolthoff 304 samples were analysed. Survey showed, that iodine content increased in pool samples of cow milk. The increase is expresed as increase of concentration as well as increase of delliverers with iodine content in milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
1B44013: Regulace obsahu jódu v potravinách živočišného původu.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ANKE, Manfred; FLACHOWSKY, Gerhard; KISTERS, Klaus; SCHÄFER, Ulrich; SCHENKEL, Hans; SEIFERT, Mathias; STOEPPLER, Markus (eds.). Macro and Trace Elements, Mengen- und Spurenelemente, 22. Workshop. Second Volume, Friedrich Schiller University Jena
ISBN
3-929526-79-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
1159-1163
Název nakladatele
Friedrich Schiller University Jena
Místo vydání
Friedrich Schiller University Jena
Místo konání akce
Friedrich Schiller University Jena
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
GH - Výživa hospodářských zvířat
Rok uplatnění
2004