Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Allium discoloration: the precursor and formation of the red pigment in giant onion (Allium giganteum Regel) and some other subgenus Melanocrommyum species

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F11%3A00358482" target="_blank" >RIV/60077344:_____/11:00358482 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985858:_____/11:00358482 RIV/60076658:12220/11:43881932 RIV/60461373:22330/11:43892755

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/jf104195k" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/jf104195k</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/jf104195k" target="_blank" >10.1021/jf104195k</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Allium discoloration: the precursor and formation of the red pigment in giant onion (Allium giganteum Regel) and some other subgenus Melanocrommyum species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The precursor of the orange-red pigment formed upon wounding the bulbs of Allium giganteum (Allium subg. Mclanocrommyum) was isolated and shown to be S-(2-pyrroly)cysteine S-oxide. In addition, two other pyrrolylsulfinyl derivatives were found in an extract from the bulbs, namely, 3-(2-pyrrolylsulfinyl)lactic acid and S-(3-pyrrolyl)c-ysteine S-oxide. Contrary to a previous report, the latter compound was shown not to serve as the precursor of the pigment, being in fact only an artifact formed du:ring isolation. The formation of pyrrolyl-containing compounds following disruption of A. giganteum bulbs was studied by a combination of LC-MS, LC-NMR and DART-MS. It was found that S-(2-pyrroly)cysteine S-oxide is cleaved by a C-S lyase (alliinase) to yield 2-pyrrolesulfenic acid. Two molecules of the latter compound give rise to highly reactive S-(2-pyrrolyl) 2-pyrrolethiosulfinate which in turn converts into red 2,2'-epidithio-3,3'-dipyrrole (dipyrrolo[2,3-d:2',3'-e]-1,2-dithiin).

  • Název v anglickém jazyce

    Allium discoloration: the precursor and formation of the red pigment in giant onion (Allium giganteum Regel) and some other subgenus Melanocrommyum species

  • Popis výsledku anglicky

    The precursor of the orange-red pigment formed upon wounding the bulbs of Allium giganteum (Allium subg. Mclanocrommyum) was isolated and shown to be S-(2-pyrroly)cysteine S-oxide. In addition, two other pyrrolylsulfinyl derivatives were found in an extract from the bulbs, namely, 3-(2-pyrrolylsulfinyl)lactic acid and S-(3-pyrrolyl)c-ysteine S-oxide. Contrary to a previous report, the latter compound was shown not to serve as the precursor of the pigment, being in fact only an artifact formed du:ring isolation. The formation of pyrrolyl-containing compounds following disruption of A. giganteum bulbs was studied by a combination of LC-MS, LC-NMR and DART-MS. It was found that S-(2-pyrroly)cysteine S-oxide is cleaved by a C-S lyase (alliinase) to yield 2-pyrrolesulfenic acid. Two molecules of the latter compound give rise to highly reactive S-(2-pyrrolyl) 2-pyrrolethiosulfinate which in turn converts into red 2,2'-epidithio-3,3'-dipyrrole (dipyrrolo[2,3-d:2',3'-e]-1,2-dithiin).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA400720706" target="_blank" >IAA400720706: Struktura skupin obsahujících křemík a J(29Si-13C) interakce měřené trojnou{1H, 13C}29Si NMR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1821-1828

  • Kód UT WoS článku

    000287824400044

  • EID výsledku v databázi Scopus