Experimental Encephalitozoon cuniculi Infection Acquired from Fermented Meat Products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F19%3A00520458" target="_blank" >RIV/60077344:_____/19:00520458 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/19:43899618 RIV/60076658:12310/19:43899618
Výsledek na webu
<a href="https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/fpd.2018.2569" target="_blank" >https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/fpd.2018.2569</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2018.2569" target="_blank" >10.1089/fpd.2018.2569</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Experimental Encephalitozoon cuniculi Infection Acquired from Fermented Meat Products
Popis výsledku v původním jazyce
This study describes the prevalence and concentration of Encephalitozoon cuniculi spores in pork meat and evaluates the effect of sausage fermentation on E. cuniculi infectivity for immunodeficient (severe combined immunodeficient) and immunocompetent (BALB/c and C57BL/6) mice. Using a nested polymerase chain reaction (PCR) approach, E. cuniculi genotype II was detected in the meat from 2 out of 50 pig carcasses at slaughter facilities, with 60-250 spores per gram detected by quantitative PCR. Under experimental conditions, 3000 E. cuniculi genotype II spores per gram of meat remained infective for mice following fermentation at 24 degrees C for 48 h. Based on these findings, fermented meat products should be considered as a potential source of E. cuniculi infection in humans.
Název v anglickém jazyce
Experimental Encephalitozoon cuniculi Infection Acquired from Fermented Meat Products
Popis výsledku anglicky
This study describes the prevalence and concentration of Encephalitozoon cuniculi spores in pork meat and evaluates the effect of sausage fermentation on E. cuniculi infectivity for immunodeficient (severe combined immunodeficient) and immunocompetent (BALB/c and C57BL/6) mice. Using a nested polymerase chain reaction (PCR) approach, E. cuniculi genotype II was detected in the meat from 2 out of 50 pig carcasses at slaughter facilities, with 60-250 spores per gram detected by quantitative PCR. Under experimental conditions, 3000 E. cuniculi genotype II spores per gram of meat remained infective for mice following fermentation at 24 degrees C for 48 h. Based on these findings, fermented meat products should be considered as a potential source of E. cuniculi infection in humans.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30302 - Epidemiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA17-12871S" target="_blank" >GA17-12871S: Objasnění rozdílné virulence a lékové resistence genotypů Encephalitozoon cuniculi v myším modelu.</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Foodborne pathogens and disease
ISSN
1535-3141
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
394-398
Kód UT WoS článku
000470693600004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85066825901