Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Experimental Encephalitozoon cuniculi Infection Acquired from Fermented Meat Products

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Experimental Encephalitozoon cuniculi Infection Acquired from Fermented Meat Products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study describes the prevalence and concentration of Encephalitozoon cuniculi spores in pork meat and evaluates the effect of sausage fermentation on E. cuniculi infectivity for immunodeficient (severe combined immunodeficient) and immunocompetent (BALB/c and C57BL/6) mice. Using a nested polymerase chain reaction (PCR) approach, E. cuniculi genotype II was detected in the meat from 2 out of 50 pig carcasses at slaughter facilities, with 60-250 spores per gram detected by quantitative PCR. Under experimental conditions, 3000 E. cuniculi genotype II spores per gram of meat remained infective for mice following fermentation at 24 degrees C for 48 h. Based on these findings, fermented meat products should be considered as a potential source of E. cuniculi infection in humans.

  • Název v anglickém jazyce

    Experimental Encephalitozoon cuniculi Infection Acquired from Fermented Meat Products

  • Popis výsledku anglicky

    This study describes the prevalence and concentration of Encephalitozoon cuniculi spores in pork meat and evaluates the effect of sausage fermentation on E. cuniculi infectivity for immunodeficient (severe combined immunodeficient) and immunocompetent (BALB/c and C57BL/6) mice. Using a nested polymerase chain reaction (PCR) approach, E. cuniculi genotype II was detected in the meat from 2 out of 50 pig carcasses at slaughter facilities, with 60-250 spores per gram detected by quantitative PCR. Under experimental conditions, 3000 E. cuniculi genotype II spores per gram of meat remained infective for mice following fermentation at 24 degrees C for 48 h. Based on these findings, fermented meat products should be considered as a potential source of E. cuniculi infection in humans.

Klasifikace

  • Druh

    Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30302 - Epidemiology

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foodborne pathogens and disease

  • ISSN

    1535-3141

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    394-398

  • Kód UT WoS článku

    000470693600004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85066825901