Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contribution of amylose-procyanidin complexes to slower starch digestion of red-colored rice prepared by cooking with adzuki bean

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F20%3A00538725" target="_blank" >RIV/60077344:_____/20:00538725 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2020.1719389?journalCode=iijf20" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2020.1719389?journalCode=iijf20</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/09637486.2020.1719389" target="_blank" >10.1080/09637486.2020.1719389</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contribution of amylose-procyanidin complexes to slower starch digestion of red-colored rice prepared by cooking with adzuki bean

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Combining high-carbohydrate food with polyphenol-rich food is a possible way of producing slowly digestible starch with beneficial health properties. In Japan, non-glutinous and glutinous rice is cooked with adzuki bean and the colour of the cooked rice is pale red. In this article, we show that (1) the red colour of rice could be attributed to the oxidation of adzuki bean procyanidins, (2) pancreatin-induced starch digestion of the red-coloured non-glutinous rice was slower than white rice and (3) the digestion of amylose and potato starch but not amylopectin became slower by heating with procyanidin B2. Furthermore, the rate of starch digestion of red-coloured rice was not affected by nitrite treatment under simulated gastric conditions. The above results show that procyanidins could bind to amylose independent of the starch source by heating and could suppress starch digestion by alpha-amylase in the intestine.

  • Název v anglickém jazyce

    Contribution of amylose-procyanidin complexes to slower starch digestion of red-colored rice prepared by cooking with adzuki bean

  • Popis výsledku anglicky

    Combining high-carbohydrate food with polyphenol-rich food is a possible way of producing slowly digestible starch with beneficial health properties. In Japan, non-glutinous and glutinous rice is cooked with adzuki bean and the colour of the cooked rice is pale red. In this article, we show that (1) the red colour of rice could be attributed to the oxidation of adzuki bean procyanidins, (2) pancreatin-induced starch digestion of the red-coloured non-glutinous rice was slower than white rice and (3) the digestion of amylose and potato starch but not amylopectin became slower by heating with procyanidin B2. Furthermore, the rate of starch digestion of red-coloured rice was not affected by nitrite treatment under simulated gastric conditions. The above results show that procyanidins could bind to amylose independent of the starch source by heating and could suppress starch digestion by alpha-amylase in the intestine.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF15_003%2F0000336" target="_blank" >EF15_003/0000336: Kovy, rostliny a lidé</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Sciences and Nutrition

  • ISSN

    0963-7486

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    715-725

  • Kód UT WoS článku

    000511316800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85089995541