Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití bakteriofágů při ochraně bramboru proti bakteriím rodu Dickeya

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F20%3A00540827" target="_blank" >RIV/60077344:_____/20:00540827 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/20:43921154 RIV/60109807:_____/20:N0000021

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.umbr.cas.cz/Cds/Download/?filename=8405_Petrzik_K_URODA_12_2020_pdf" target="_blank" >https://www.umbr.cas.cz/Cds/Download/?filename=8405_Petrzik_K_URODA_12_2020_pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití bakteriofágů při ochraně bramboru proti bakteriím rodu Dickeya

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověření účinnosti izolovaných lytických bakteriofágů φDs3CZ a φDs20CZ na bakterii Dickeya solani pomocí testů na plátcích hlíz bramboru. Směs fágů účinně potlačovala symptomy měkké hniloby hlíz bramboru vyvolané bakterií D. solani. Mezi ošetřenou a neošetřenou variantou byly zaznamenány statisticky průkazné rozdíly v infekci hlíz. Aplikace směsi fágů vedla ke snížení vývoje symptomů choroby v průměru o 47,5 %.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of bacteriophages in the protection of potatoes against bacteria of the genus Dickeya

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to verify the effectiveness of isolated lytic bacteriophages φDs3CZ a φDs20CZ on the bacterium Dickeya solani using laboratory tests on potato tuber slices. The phage mixture effectively suppressed the symptoms of soft rot of potato tubers caused by D. solani. Statistically significant differences were noted between the treated and untreated variants. Application of the phage mixture reduced the development of disease symptoms on average 47.5 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    187-191

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus