Vliv vybraných bakteriofágů rodu Limestonevirus na bakterii Dickeya solani způsobující měkkou hnilobu hlíz bramboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924852" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924852 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných bakteriofágů rodu Limestonevirus na bakterii Dickeya solani způsobující měkkou hnilobu hlíz bramboru
Popis výsledku v původním jazyce
Pektinolytické bakterie z čeledi Enterobacteriaceae jsou patogeny bramboru, které mohou vyvolat významné hospodářské ztráty. Cílem experimentů bylo zjištění účinnosti vybraných lytických bakteriofágů (fágů), které byly izolovány z půdy v České republice v letech 2019–2021, na bakterii Dickeya solani van der Wolf et al. 2014. Fágy φDs3CZ a φDs20CZ byly aplikovány ve formě roztoku na plátky hlíz a celé uměle poraněné hlízy bramboru před a po inokulaci bakterií D. solani. Na fágy ošetřené variantě bylo zaznamenáno statisticky vysoce průkazné snížení rozsahu infekce D. solani oproti neošetřené kontrole u obou metod testování. Přestože aplikace roztoku fágů nedokázala úplně eliminovat infekci, vedla k výraznému snížení rozvoje symptomů měkké hniloby hlíz. Účinnost fágů závisela na pořadí aplikace. Fágy aplikované do poraněných hlíz bramboru až po inokulaci bakterií vedly k výrazně nižšímu snížení vývoje symptomů choroby oproti aplikaci fágů před inokulací bakterií. Výsledky testů na hlízách byly potvrzeny ve skleníkových podmínkách, kdy byly fágy využity pro ošetření hlíz před výsadbou. Fágy φDs3CZ a φDs20CZ mají potenciál pro ekologickou ochranu bramboru proti bakterii Dickeya solani.
Název v anglickém jazyce
The effect of selected bacteriophages of the genus Limestonevirus on the bacterium Dickeya solani causing potato soft rot
Popis výsledku anglicky
Pectinolytic bacteria of the family Enterobacteriacea are pathogens of potato that could result in significant economic losses. The aim of the experiments was to determine the efficacy of selected lytic bacteriophages (phages), isolated from the soil in the Czech Republic in 2019–2021, on the bacterium Dickeya solani van der Wolf et al. 2014. The phages φDs3CZ and φDs20CZ were applied in the form of a solution to tuber slices and whole artificially wounded tubers prior to and after inoculation with D. solani. For the phage-treated variant a statistical highly significant reduction in D. solani infection extent was recorded compared to non-treated control for both testing methods. Although the application of the phage solution could not completely eliminate the infection, it resulted to a significant reduction in development of soft rot symptoms. The efficacy of the phages depended on the application sequence. The phages applied into wounded tubers after inoculation with the bacterium resulted in a significantly less reduction in development of disease symptoms compared to phage application prior to inoculation. The results of assays on tubers were confirmed under greenhouse conditions, when the phages were used for pre-planting tuber treatment. The phages φDs3CZ and φDs20CZ have the potential for ecological potato protection against Dickeya solani.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů