Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F05%3A%230000090" target="_blank" >RIV/60109807:_____/05:#0000090 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 1995 ? 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of environmental conditions on the quality of potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    In 1995 ? 1997 seven varieties of potatoes were cultivated in field trials in twelve localities in the Czech Republic. After harvest potato tuber sof all varieties were analyse for resistance to mechanical damage, dry matter content, reducing sugar (RS)content, nitrate content, polyphenol content. Glycoalkaloid (GA) content was analyse only in Karin variety. In all experimental years potatoes cultivated at lower altitudes contained less RS (by 22 %), less polyphenolic compounds (by 5,8 %), higher percentage of tubers not mechanically damaged with the rebound penduýlum (by 12,7 %), compared to tubers from higher localities. On the other hand, tubers grown at lower altitudes contained more nitrates (by 26,8 %) in all three years, the average of resultsin Karin variety did not demonstrate the influence of environmental conditions of the areas on GA content in tubers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus