Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv exprese transgenu cukerného metabolizmu na obsah redukujících cukrů v hlízách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A%230000102" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:#0000102 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv exprese transgenu cukerného metabolizmu na obsah redukujících cukrů v hlízách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Transgení rostliny bramboru exprimující v hlízách gen pro chladově necitlivou fosfofruktokinázu, jsou v České republice již několik let sledovány v polních pokusech. V roce 2007 byla do polního pokusu zařazena již třetí geneticky modifikovaná odrůda. Výsledky analýzy hlíz transgenních rostlin opakovaně potvrzují pozitivní vliv exprimovaného transgenu na obsah redukujících cukrů a na zbarvení bramborových lupínků. Také transgenní linie nové odrůdy vykazovaly za podmínek dlouhodobého skladování hlíz nižšíobsah redukujících cukrů v hlízách než v hlízách netransformovaných rostlin.

  • Název v anglickém jazyce

    The transgene involved in sugar metabolism affects the reducing sugar content in tubers

  • Popis výsledku anglicky

    Transgenic potato plants, which express in tubers the cold-resistant phosphofructokinase, have been tested for several years in field trials in the Czech Republic. In 2007 already the third genetically modified cultivar was introduced into field trial. The results of tuber analysis from transgenic plants demonstrate repeatedly the positive effect of the expressed transgene on both the amount of reduced sugars and the frying colour of potato chips. Transgenic lines of the new cultivar also showed decreased reducing sugar content in long-term stored tubers compared to tubers from nontransgenic plants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Funkční genomika a proteomika ve šlechtění rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2008

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus