Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Závislost mezi obsahem škrobu v hlízách a stolní hodnotou vybraných odrůd bramboru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F12%3A%230000196" target="_blank" >RIV/60109807:_____/12:#0000196 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Závislost mezi obsahem škrobu v hlízách a stolní hodnotou vybraných odrůd bramboru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vyhodnocení závislosti mezi obsahem škrobu v hlízách a vybranými vlastnostmi vařených hlíz bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2008?2011) polních pokusů se 71 odrůdami bramboru. Současně byla hodnocena závislost mezi obsahem škrobu a hladkostíslupky syrových hlíz. U vařených hlíz byla prostřednictvím devítibodové stupnice hodnocena konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, nedostatky v chuti, tmavnutí hlíz po uvaření, stabilita kvality a varný typ. Závislost byla hodnocena za celý zkoušený soubor odrůd, podle ranosti a varného typu. Z výsledků vyplývá, že obsah škrobu v hlízách se sice v průměru relativně rovnoměrně zvyšoval s prodlužující se délkou vegetační doby, ale pro některé odrůdy nebyla délka vegetační doby pro obsah škrobu rozhodující. Závislost mezi obsahem škrobu a ostatními sledovanými vlastnostmi, hodnocená prostřednictvím koeficientu korelace, byla při hodnocení celého sortimentu konzumních odrůd zaznamenána s výjimkou varného typu u všech hodnocených ukaza

  • Název v anglickém jazyce

    Dependence between tuber starch content and cooking quality in selected potato varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Based on results of four-year (2008?2011) field trials involving 71 potato varieties the dependence between potato tuber starch content and selected characteristics of cooked potatoes was evaluated. Simultaneously, an assessment of the dependence betweentuber starch content and skin smoothness of raw potatoes was performed. Consistency, texture, mealiness, moisture, taste defects, after cooking blackening, quality stability and cooking type were determined on a nine-point scale in cooked potatoes. Thedependence was evaluated for the whole studied set of varieties, according to earliness and cooking type. The results indicate that tuber starch content on average relatively uniformly increased with increasing growing period duration; however, growing period duration was not decisive for starch content in several varieties. The dependence between starch content and other studied characteristics using correlation coefficient was recorded for all studied parameters except for cooking type

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2012

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    79-90

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus