Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti rozhodující o vhodnosti hlíz bramboru k mytí a jejich vztah k varnému typu a obsahu škrobu v hlízách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F13%3A%230000300" target="_blank" >RIV/60109807:_____/13:#0000300 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti rozhodující o vhodnosti hlíz bramboru k mytí a jejich vztah k varnému typu a obsahu škrobu v hlízách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocení vlivu odrůdy a ročníku na vlastnosti hlíz bramboru určených k mytí bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2009?2012) polních pokusů s 64 odrůdami bramboru. Současně byla propočtena závislost mezi sledovanými vlastnostmi, obsahem škrobua varným typem. Samostatně pak ještě závislost mezi stříbřitostí a hladkostí slupky. U mytých hlíz byla sledována hladkost slupky, vločkovitost hlíz, stříbřitost slupky, pevnost slupky, změna barvy oloupaných hlíz, zelenání slupky, klíčení hlíz a výskytaktinobakteriální obecné strupovitosti. Zároveň byl u jednotlivých odrůd zjišťován obsah škrobu a varný typ. Z výsledků vyplývá, že rozhodujícím ukazatelem z hlediska vhodnosti jednotlivých odrůd k mytí byla jednoznačně stříbřitost slupky hlíz. Statisticky významný vliv odrůdy byl zjištěn i u hladkosti slupky (zde však vyhověla většina odrůd), mimo skupiny polopozdních až pozdních odrůd u zelenání slupky hlíz (nevyhověla většina odrůd) a s výjimkou raných odrůd u klíčení hlíz (v tomto př

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics determining potato suitability for washing and their relation to cooking types and starch content

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of variety and year on characteristics of potatoes intended for washing was evaluated based on the results from four-year (2009-2012) field trials involving 64 potato varieties. Simultaneously, dependence between studied characteristics, starch content and cooking type was determined. Dependence between silver scurf and skin smoothness was also independently calculated. In washed potatoes skin smoothness, black scurf and silver scurf presence, skin setting, discoloration of peeled tubers, skin greening, sprouting and common scab presence was investigated. Starch content and cooking type was determined in individual varieties. The results show that potato silver scurf was explicitly the decisive index as regard as suitability of individual varieties for washing. A statistical significant effect of variety was also recorded for skin smoothness (however, most varieties passed for this), except for the group of medium-late to late varieties in skin greening (most varieties did n

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    31-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus