Vlastnosti rozhodující o vhodnosti hlíz bramboru k mytí a jejich vztah k varnému typu a obsahu škrobu v hlízách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F13%3A%230000300" target="_blank" >RIV/60109807:_____/13:#0000300 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti rozhodující o vhodnosti hlíz bramboru k mytí a jejich vztah k varnému typu a obsahu škrobu v hlízách
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocení vlivu odrůdy a ročníku na vlastnosti hlíz bramboru určených k mytí bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2009?2012) polních pokusů s 64 odrůdami bramboru. Současně byla propočtena závislost mezi sledovanými vlastnostmi, obsahem škrobua varným typem. Samostatně pak ještě závislost mezi stříbřitostí a hladkostí slupky. U mytých hlíz byla sledována hladkost slupky, vločkovitost hlíz, stříbřitost slupky, pevnost slupky, změna barvy oloupaných hlíz, zelenání slupky, klíčení hlíz a výskytaktinobakteriální obecné strupovitosti. Zároveň byl u jednotlivých odrůd zjišťován obsah škrobu a varný typ. Z výsledků vyplývá, že rozhodujícím ukazatelem z hlediska vhodnosti jednotlivých odrůd k mytí byla jednoznačně stříbřitost slupky hlíz. Statisticky významný vliv odrůdy byl zjištěn i u hladkosti slupky (zde však vyhověla většina odrůd), mimo skupiny polopozdních až pozdních odrůd u zelenání slupky hlíz (nevyhověla většina odrůd) a s výjimkou raných odrůd u klíčení hlíz (v tomto př
Název v anglickém jazyce
Characteristics determining potato suitability for washing and their relation to cooking types and starch content
Popis výsledku anglicky
The effect of variety and year on characteristics of potatoes intended for washing was evaluated based on the results from four-year (2009-2012) field trials involving 64 potato varieties. Simultaneously, dependence between studied characteristics, starch content and cooking type was determined. Dependence between silver scurf and skin smoothness was also independently calculated. In washed potatoes skin smoothness, black scurf and silver scurf presence, skin setting, discoloration of peeled tubers, skin greening, sprouting and common scab presence was investigated. Starch content and cooking type was determined in individual varieties. The results show that potato silver scurf was explicitly the decisive index as regard as suitability of individual varieties for washing. A statistical significant effect of variety was also recorded for skin smoothness (however, most varieties passed for this), except for the group of medium-late to late varieties in skin greening (most varieties did n
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
31-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—