Choroby hlíz a skladování brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F18%3AN0000010" target="_blank" >RIV/60109807:_____/18:N0000010 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Choroby hlíz a skladování brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Odborný článek v: Zemědělec. 26, č. 3: s. 19 – 20. Jsou popsány choroby brambor, které se objevují ve skladech: fuzariová hniloba bramboru (Fusarium spp.), fomová hniloba bramboru (Phoma foveata), měkká hniloba bramboru (Pectobacterium spp, Dickeya chrysanthemi), plíseň bramboru (Phytophthora infestans), abiotické šednutí dužniny, vločkovitost hlíz bramboru (Rhizobacteria solani), stříbřitost slupky bramboru (Helminthosporium solani). Ochranou proti šíření chorob ve skladech je především udržení příslušných teplot a vlhkosti. Větrání a zchlazování vnějším vzduchem musí probíhat tak, aby se netvořila potní vrstva. Dalším zásadním požadavkem je omezit manipulaci s hlízami během skladovacího období. Přebírání a třídění by mělo být prováděno co nejtěsněji až před expedicí ze skladu. Před tříděním musí být hlízy postupně zahřáty nejméně na 10 °C, aby se omezilo mechanické poškození, které je při nízkých teplotách vysoké. Zásadní chybou je přebírání nebo třídění hlíz s cílem odstranit hlízy napadené skládkovými chorobami v průběhu skladování. Důsledkem je rozšíření infekce prostřednictvím mechanického poškození na dosud zdravé hlíz y a další navýšení skladovacích ztrát. Kromě toho manipulace s hlízami a poškození za nízkých teplot vyvolávají abiotické šednutí dužniny bramboru, které později nelze odstranit.
Název v anglickém jazyce
Tuber diseases and potato storage
Popis výsledku anglicky
Potato diseases are described occurring in stores: dry rot (Fusarium spp.), potato gangrene (Phoma foveata), soft rot (Pectobacterium spp., Dickeya chrysanthemi), late blight (Phytophthora infestans), blackspot bruising, black scurf (Rhizobacteria solani) and silver scurf (Helminthosporium solani). Protection against disease spreading in stores especially involves maintaining of respective temperatures and humidity. Ventilation and cooling with outside air must be done in such a way to avoid water film formation. Minimized tuber handling during the storage period is another substantial requirement. Sorting and grading should be done immediately prior to the dispatch. Prior to grading tubers must be gradually warmed to at least 10 °C to decrease mechanical damage, which is high at low temperatures. Sorting or grading tubers to remove tubers infected during storage is a fundamental mistake. The consequence is infection spreading due to mechanical damage to healthy tubers and further increase in storage losses. In addition, tuber handling and damage at low temperatures induce blackspot bruising, which could not be later eliminated.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02020036" target="_blank" >TH02020036: Výzkum a vývoj energeticky úsporných technologií a zařízení pro skladování brambor.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů