Skládkové choroby u brambor a ochrana proti nim.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000008" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vubhb.cz/cs/knihovna/prakticke-informace/skladkove-choroby-u-brambor-a-ochrana-proti-nim-2020" target="_blank" >https://www.vubhb.cz/cs/knihovna/prakticke-informace/skladkove-choroby-u-brambor-a-ochrana-proti-nim-2020</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skládkové choroby u brambor a ochrana proti nim.
Popis výsledku v původním jazyce
Příručka v řadě Praktické informace: 1. vydání, Havlíčkův Brod: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. a Poradenský svaz Bramborářský kroužek, Praktické informace, ISBN 978-80-86940-88-5, č. 78: 12 s. Zcela nová metodická příručka z řady Praktické informace. Skládkovými chorobami tradičně a z praktických důvodů nazýváme destrukční choroby bakteriálního a houbového původu, které se objevují převážně až v průběhu skladování. Jejich společnými jmenovateli jsou poměrně dlouhá inkubační doba a také nejčastější příčina proniknutí původce choroby do hlíz, kterou je mechanické poškození. Vždy k nim byly řazeny fusariová hniloba, fomová hniloba, měkká hniloba hlíz a také plíseň bramboru na hlízách. Méně častou chorobou objevující se krátce po sklizni, je i vodnatá hniloba bramboru. Je nutné také věnovat pozornost abiotickému šednutí hlíz bramboru, které úzce souvisí převážně s mechanickým poškozením a manipulací hlíz ve skladech. Ochrana proti skládkovým chorobám spočívá v preventivních opatřeních, jejichž cílem je omezení zdrojů infekce a především zabránění mechanickému poškození hlíz. Začíná již použitím zdravé sadby bez chorob, které by byly zdrojem kontaminace a infekce pro dceřiné hlízy. Z tohoto hlediska je největším problémem výskyt měkké hniloby a sadba kontaminovaná jejími původci. Zařazení brambor ve čtyřletém osevním sledu je důležité zvláště pro omezení fomové hniloby.
Název v anglickém jazyce
Potato storage diseases and their control
Popis výsledku anglicky
A completely new methodological manual from the series of Practical information. Traditionally and for practical reasons, storage diseases are destructive bacterial and fungal diseases, which mostly appear during storage. Their common features are relatively long incubation period and also mechanical damage that is the most frequent cause of pathogen penetration into tubers. Storage diseases always included Fusarium dry rot, gangrene, soft rot and also late blight on tubers. Pythium leak is less common storage disease occurring shortly after harvest. The attention must be also paid to abiotic blackspot of potato tubers, which is closely associated with mechanical damage and potato handling in stores. Storage disease control is based on preventive measures that focus on reduction of infection sources and especially prevention of mechanical tuber damage. The control begins with using of healthy seed potatoes, free of diseases, which would be a source of contamination and daughter tuber infection. From this viewpoint occurrence of soft rot and seed potatoes contaminated with soft rot pathogens are the
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02020036" target="_blank" >TH02020036: Výzkum a vývoj energeticky úsporných technologií a zařízení pro skladování brambor.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů