Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/24:43926577

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.

  • Název v anglickém jazyce

    Potential of essential oils and their components in the ecological protection of potato tubers against storage pathogens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the certified methodology was to determine the effect of selected essential oils (EOs) and their components on soil- and seed-borne fungal and bacterial potato pathogens using in vitro and in vivo experiments (dressing and fumigation). These were the storage fungi Helminthosporium solani (potato silvery skin), Fusarium solani var. coeruleum (fusarium rot of potatoes) and Phoma foveata (phoma rot of potatoes) and the pectinolytic bacteria Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum and Dickeya solani (potato soft rot). The potential of using EOs and their components for biological protection of potato tubers against important fungal and bacterial pathogens during storage was assessed. A sub-objective was the organoleptic evaluation after treatment of tubers by dressing and fumigation.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    praktické informace č. 92

  • Číslo předpisu

    UKZUZ 207200/2024

  • Technické parametry

    Byla uzavřena smlouva o implementaci metodiky se společností Vesa Velhartice, a.s.

  • Ekonomické parametry

    Druhy rodu Fusarium a P. foveata způsobující hniloby hlíz mohou být za určitých podmínek příčinou významných ekonomických ztrát při skladování hlíz. Druhy rodu Fusarium mohou potenciálně způsobit velké ztráty na výnosu odhadované v průměru od 6 do 25 % s infekcí až během skladování 60 % a mohou zhoršit zároveň i kvalitu hlíz. Při ztrátě 1% během skladování je to cca 10 kg/t. Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 65 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 83 Kč/t. Rovněž bakterie způsobující bakteriální měkkou hnilobu hlíz bramboru mohou značně snížit výnos a kvalitu hlíz. Výrazné ztráty mohou vzniknout během skladování a při manipulaci s hlízami. Ztráty způsobené pektinolytickými bakteriemi rodu Pectobacterium a Dickeya během skladování se odhadují na cca 5 % (cca 50 kg/t). Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 325 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 415 Kč/t.

  • Označení certifikačního orgánu

    ÚKZÚZ

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů