Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000038 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/24:43926577
Výsledek na webu
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potenciál esenciálních olejů a jejich složek v ekologické ochraně hlíz bramboru proti skládkovým patogenům
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem certifikované metodiky bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů (EO) a jejich složek na houbové a bakteriální patogeny bramboru přenášené půdou a sadbou pomocí in vitro a in vivo experimentů (moření a fumigace). Jednalo se o skládkové houby Helminthosporium solani (stříbřitost slupky bramboru), Fusarium solani var. coeruleum (fusariová hniloba bramboru) a Phoma foveata (fomová hniloba bramboru) a pektinolytické bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani (měkká hniloba hlíz bramboru). Byl posouzen potenciál využití EO a jejich složek pro biologickou ochranu hlíz bramboru před důležitými houbovými a bakteriálními patogeny během skladování. Dílčím cílem bylo organoleptické vyhodnocení po ošetření hlíz formou moření a fumigace.
Název v anglickém jazyce
Potential of essential oils and their components in the ecological protection of potato tubers against storage pathogens
Popis výsledku anglicky
The aim of the certified methodology was to determine the effect of selected essential oils (EOs) and their components on soil- and seed-borne fungal and bacterial potato pathogens using in vitro and in vivo experiments (dressing and fumigation). These were the storage fungi Helminthosporium solani (potato silvery skin), Fusarium solani var. coeruleum (fusarium rot of potatoes) and Phoma foveata (phoma rot of potatoes) and the pectinolytic bacteria Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Pectobacterium atrosepticum and Dickeya solani (potato soft rot). The potential of using EOs and their components for biological protection of potato tubers against important fungal and bacterial pathogens during storage was assessed. A sub-objective was the organoleptic evaluation after treatment of tubers by dressing and fumigation.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
praktické informace č. 92
Číslo předpisu
UKZUZ 207200/2024
Technické parametry
Byla uzavřena smlouva o implementaci metodiky se společností Vesa Velhartice, a.s.
Ekonomické parametry
Druhy rodu Fusarium a P. foveata způsobující hniloby hlíz mohou být za určitých podmínek příčinou významných ekonomických ztrát při skladování hlíz. Druhy rodu Fusarium mohou potenciálně způsobit velké ztráty na výnosu odhadované v průměru od 6 do 25 % s infekcí až během skladování 60 % a mohou zhoršit zároveň i kvalitu hlíz. Při ztrátě 1% během skladování je to cca 10 kg/t. Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 65 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 83 Kč/t. Rovněž bakterie způsobující bakteriální měkkou hnilobu hlíz bramboru mohou značně snížit výnos a kvalitu hlíz. Výrazné ztráty mohou vzniknout během skladování a při manipulaci s hlízami. Ztráty způsobené pektinolytickými bakteriemi rodu Pectobacterium a Dickeya během skladování se odhadují na cca 5 % (cca 50 kg/t). Při průměrné ceně konzumních nepraných brambor 6,50 Kč/kg se jedná o ztrátu 325 Kč/t. Při průměrné ceně sadbových brambor 8,30 Kč/kg se jedná o ztrátu 415 Kč/t.
Označení certifikačního orgánu
ÚKZÚZ
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů