Účinnost složek esenciálních olejů na houbové patogeny hlíz bramboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000049" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinnost složek esenciálních olejů na houbové patogeny hlíz bramboru
Popis výsledku v původním jazyce
Brambor (Solanum tuberosum L.) je hospodářsky významnou plodinou, bohatou na množství makroživin (sacharidy a vláknina), mikroživin (vitamíny a minerály) a zdrojem antioxidantů ve stravě lidí (Liu et al., 2022). Brambor je hostitelem mnoha patogenů (Czajkowski et al., 2011). Velmi závažné jsou skládkové choroby, které lze rozdělit na hniloby a choroby vzhledu hlíz. Jedná se např. o Fusarium coeruleum (Libert) Sacc. (syn. F. solani var. coeruleum), způsobující fusariovou hnilobu bramboru, Phoma foveata (Foister) Aveskamp, Gruyter et Verkley, 2010, způsobující fomovou hnilobu bramboru, Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849, způsobující stříbřitost slupky bramboru (Vacek et Plíštil, 2020). Infekce hlíz skládkovými patogeny může způsobit značné ekonomické ztráty, a proto je důležité hledat vhodné metody ochrany. Používání syntetických pesticidů vedlo k degradaci životního prostředí, rozvoji odolnosti patogenů a možnému nebezpečí pro různé necílové druhy (Gupta et al., 2023). Vhodnou alternativou šetrnou k životnímu prostředí by mohla být aplikace esenciálních olejů (EO) a jejich složek. Esenciální oleje jsou sekundární metabolity aromatických rostlin. EO jsou směsí různých bioaktivních lipofilních látek těkavé povahy, jako jsou terpeny (terpenoidy), fenoly, ketony, aldehydy, alkoholy, estery, fenylpropanoidy, oxidy a další sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností vyznačující se silnou vůní (Albuquerque et al., 2006; Bakkali et al., 2008; Baldim et al., 2019; Bergman et al., 2019). V experimentu bylo testováno 10 složek esenciálních olejů (α-pinene, carvacrol, cinnamaldehyde, D-carvone, eucalyptol, L-linalool, L-menthol, L-menthone, (R)-(+)-limonene, thymol) na inhibici skládkových patogenů Fusarium coeruleum, Phoma foveata a Helminthosporium solani. Nejprve byla testována antifungální aktivita vybraných složek EO in vitro. Poté byly tři nejúčinnější složky EO vybrány na in vivo pokusy. Jednalo se o thymol, cinnamaldehyde a carvacrol. Antifungální aktivita těchto složek byla testována přímo na hlízách bramboru, kde byl zkoumán vliv výparů složek EO (fumigace) a vliv moření hlíz složkami EO na inhibici růstu F. coeruleum, P. foveata a H. solani. Všechny testované složky EO měly v in vitro podmínkách vliv na inhibici houbových patogenů. Antifungální aktivita jednotlivých složek EO se významně lišila. Po ošetření formou fumigace a mořením hlíz bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné snížení intenzity napadení houbami H. solani, F. coeruleum a P. foveata. Složky EO mohou být vhodnou ekologickou alternativou ke snižování napadení hlíz brambor houbovými patogeny ve skladu.
Název v anglickém jazyce
Efficacy of essential oil components against fungal pathogens of potato tubers
Popis výsledku anglicky
the experiment, ten EO components were evaluated (α-pinene, carvacrol, cinnamaldehyde, D-carvone, eucalyptol, L-linalool, L-menthol, L-menthone, (R)-(+)-limonene, thymol) for the inhibition of storage pathogens Fusarium coeruleum, Phoma foveata and Helminthosporium solani. At first, the antifungal activity of selected EO components was assessed under in vitro conditions. Then, three most effective EO components (thymol, cinnamaldehyde and carvacrol) were selected for in vivo experiments. The antifungal activity of these components was directly evaluated on potato tubers, where the effect of EO component vapours (fumigation) and the effect of tuber dressing with EO components were tested on the growth inhibition of F. coeruleum, P. foveata and H. solani. All tested EO components had an effect on the inhibition of fungal pathogens under in vitro conditions. The antifungal activities of individual EO components significantly differed. After fumigation and tuber dressing a statistically highly significant reduction in intensity of fungal infection with H. solani, F. coeruleum and P. foveata was found. EO components could be a suitable ecological alternative for the reduction in tuber infection with fungal pathogens in storage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů