Citlivost vybraných odrůd bramboru k patogenu Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F19%3AN0000013" target="_blank" >RIV/60109807:_____/19:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Citlivost vybraných odrůd bramboru k patogenu Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Popis výsledku v původním jazyce
Brambory mohou být napadány celou řadou patogenních bakterií. Mezi celosvětově nejrozšířenější a nejvýznamnější patří P. carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) způsobující měkkou hnilobu hlíz. Za vhodných podmínek působí závažné hospodářské škody. Cílem experimentů bylo zjištění citlivosti vybraného sortimentu českých odrůd bramboru k bakterii Pcc pomocí umělé inokulace hlíz. Z výsledků statistického vyhodnocení vyplývá, že mezi některými odrůdami byly zjištěny významné rozdíly v citlivosti k Pcc. Ve sledovaném sortimentu odrůd bramboru nebyly nalezeny žádné odolné (tolerantní) odrůdy. Informace o citlivosti genotypů bramboru k Pcc jsou významné nejen pro výběr vhodné odrůdy pro pěstování, ale i při šlechtění brambor na odolnost.
Název v anglickém jazyce
Sensitivity of selected potato cultivars to pathogen Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Popis výsledku anglicky
Potatoes can be attacked by a variety of pathogenic bacteria. P. carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) is one of the most widespread and most important in the world. The bacteria causes soft rot of the potato tubers and serious economic looses under favorable environmental conditions. The aim of this experiment was to determine the sensitivity of Czech potato varieties of a selected assortment to Pcc by inoculation of potato tubers. Under statistical evaluation of infection of potato genotypes by Pcc, the results show significant differences in susceptibility to Pcc. No resistant (tolerant) varieties were found in the selected assortment of potato varieties. Susceptibility testing of potato genotypes to Pcc is important for selecting a suitable variety for cultivation and also for breeding to resistant potato.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
207-210
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—