Účinnost vybraných esenciálních olejů na Helminthosporium solani způsobující stříbřitost slupky bramboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000079" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000079 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/22:43922388
Výsledek na webu
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinnost vybraných esenciálních olejů na Helminthosporium solani způsobující stříbřitost slupky bramboru
Popis výsledku v původním jazyce
Stříbřitost slupky bramboru, způsobená houbou Helminthosporium solani Durieu & Mont., (1849), je v posledních letech důležitá skládková choroba bramboru (Solanum tuberosum L.) snižující především tržní hodnotu hlíz. Kontrola onemocnění pomocí fungicidů zůstává obtížná. Ekologickou alternativou je využití esenciálních olejů (EO). Cílem experimentů bylo zjištění vlivu vybraných EO (D-carvone (R)-(+)-limonene, carvacrol, cinamaldehyd, L-linalool, eucalyptol, L-menthol) na růst H. solani pomocí in vitro testů (disková difuzní metoda). Antifungální aktivita byla stanovena při koncentraci 0–1600 ppm. Všechny hodnocené EO měly vliv na inhibici růstu H. solani. Mezi kontrolou a jednotlivými koncentracemi EO byly zjištěny většinou statisticky významné rozdíly. Antifungální aktivita jednotlivých EO se však lišila. Nejsilnější vliv na inhibici růstu mycelia prokázal carvacrol a cinamaldehyd, dále potom L-linalool, L-menthol a D-carvone, nejnižší naopak limonene a eucalyptol.
Název v anglickém jazyce
The efficiency of selected essential oils on Helminthosporium solani causing potato silver scurf
Popis výsledku anglicky
Potato silver scurf caused by the fungus Helminthosporium solani Durieu & Mont., (1849) has been an important storage disease of potato (Solanum tuberosum L.) in recent years, especially impairing market value of potato tubers. Disease control using fungicides remains difficult. Applying essential oils (EOs) is an ecological control alternative. The goal of the experiments was the determination of the effect of selected EOs (D-carvone, (R)-(+)-limonene, carvacrol, cinamaldehyde, L-linalool, eucalyptol, L-menthol) on H. solani growth using in vitro assays. The antifungal activity was determined by disc diffusion method at a concentration of 0-1600 ppm. All evaluated EOs had an effect on H. solani inhibition. Between control and individual EO concentration statistical significant differences were mostly found. However, the antifungal activity of individual EOs differed. The highest effect on mycelial growth inhibition was recorded for carvacrol and cinamaldehyde, then for L-linalool, L-menthol and D-carovone, on contrary, the lowest effect was found in limonene and eucalyptol.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
141-148
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—