Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of polyphenols, phenolic acids, and antioxidant activity in sweet potato (Ipomoea batatas L.) tubers after heat treatments

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000068" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jafr.2024.101271" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jafr.2024.101271</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jafr.2024.101271" target="_blank" >10.1016/j.jafr.2024.101271</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of polyphenols, phenolic acids, and antioxidant activity in sweet potato (Ipomoea batatas L.) tubers after heat treatments

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phenolic compounds (total polyphenol content – TPC, chlorogenic acid – CGA, neochlorogenic acid – neoCGA, cryptochlorogenic acid – cryptoCGA) and the antioxidant activity (AA) by DPPH and FRAP methods were determined in raw peel and flesh of sweet potatoes (white cv. Japanese, orange cv. Beauregard), and in heat-treated flesh (steamed, boiled, microwaved, baked). The TPC in raw orange-fleshed sweet potatoes ranged from 1126 (Croatia – Beauregard) to 3248 (Austria – Beauregard) mg/kg dry weight. Heat treatment significantly increased the CGA and neoCGA content. CryptoCGA in heat-treated samples varied from 5.53 (microwaved Croatia – Japanese) to 119 (steamed Austria – Beauregard) mg/kg dry weight. Higher AA-DPPH was observed in all heat-treated samples, except for microwaved Egypt – Beauregard and Austria – Beauregard, boiled Egypt – Beauregard, and baked Austria – Beauregard samples. The AA-FRAP levels in the Croatia -Japanese, USA – Beauregard, Austria – Beauregard samples increased after all heat treatments. The amount of bioactive compounds and their antioxidant properties in sweet potatoes were both significantly increased by heat treatments.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of polyphenols, phenolic acids, and antioxidant activity in sweet potato (Ipomoea batatas L.) tubers after heat treatments

  • Popis výsledku anglicky

    Phenolic compounds (total polyphenol content – TPC, chlorogenic acid – CGA, neochlorogenic acid – neoCGA, cryptochlorogenic acid – cryptoCGA) and the antioxidant activity (AA) by DPPH and FRAP methods were determined in raw peel and flesh of sweet potatoes (white cv. Japanese, orange cv. Beauregard), and in heat-treated flesh (steamed, boiled, microwaved, baked). The TPC in raw orange-fleshed sweet potatoes ranged from 1126 (Croatia – Beauregard) to 3248 (Austria – Beauregard) mg/kg dry weight. Heat treatment significantly increased the CGA and neoCGA content. CryptoCGA in heat-treated samples varied from 5.53 (microwaved Croatia – Japanese) to 119 (steamed Austria – Beauregard) mg/kg dry weight. Higher AA-DPPH was observed in all heat-treated samples, except for microwaved Egypt – Beauregard and Austria – Beauregard, boiled Egypt – Beauregard, and baked Austria – Beauregard samples. The AA-FRAP levels in the Croatia -Japanese, USA – Beauregard, Austria – Beauregard samples increased after all heat treatments. The amount of bioactive compounds and their antioxidant properties in sweet potatoes were both significantly increased by heat treatments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agriculture and Food Research

  • ISSN

    2666-1543

  • e-ISSN

    2666-1543

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December 2024

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001263246600001

  • EID výsledku v databázi Scopus