Vliv lyofilizace na aromatický profil látek vybraných druhů ovoce a její potenciální aplikace do balených potravinových dávek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG42__%2F24%3A00560797" target="_blank" >RIV/60162694:G42__/24:00560797 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lyofilizace na aromatický profil látek vybraných druhů ovoce a její potenciální aplikace do balených potravinových dávek
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentu bylo sledovat vliv rozdílného způsobu sušení na aromatické sloučeniny ve vzorcích vybraného exotického ovoce. Dále byl experiment rozšířen o měření barevnosti a aktivity vody po dlouhodobém skladování (4 měsíce) při 5 °C, 25 °C a 40 °C. Na základě výsledků byla vyhodnocena lyofilizace jako vhodnější způsob sušení vzorků ovoce z hlediska aromatického profilu a senzorického hodnocení vzorků ovoce. Z hlediska změny barevnosti byly větší odchylky naměřeny u vzorků sušených vzduchem, významných barevných změn bylo dosaženo ale i u lyofilizovaných vzorků ovoce. Dle naměřené aktivity vody jsou všechny sušené vzorky vhodné pro dlouhodobé skladování. Lyofilizované i sušené vzorky skladované při 40 °C jsou senzoricky nejméně přijatelné a nesplňují organoleptické nároky dle STANAG 2937. Na základě hodnocení senzorickým panelem a měření těkavých látek pomocí plynové chromatografie nejsou vzorky dračího ovoce a vzorky kiwi pro další výzkum vhodné.
Název v anglickém jazyce
The effect of lyophilization on the aromatic profile of selected fruit species and its potential application in food field rations
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to monitor the effect of different drying methods on aromatic compounds in samples of selected exotic fruits. The experiment was extended by measuring the color and water activity after long-term storage (4 months) at 5 °C, 25 °C and 40 °C. Based on the results, lyophilization was evaluated as a more suitable method of drying fruit samples in terms of aromatic profile and sensory evaluation of fruit samples. In terms of color change, larger deviations were measured in air-dried samples, significant color changes were also achieved in lyophilized fruit samples. According to the measured water activity, all dried samples are suitable for long-term storage. Freezedried and dried samples stored at 40 °C were the least acceptable due sensory analysis and do not meet the organoleptic requirements of STANAG 2937. Based on the evaluation by the sensory panel and the measurement of volatile substances using gas chromatography, the dragon fruit and kiwi samples are not recommended for further research.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
318-323
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—